Antena 3 CNN Externe Revista presei. Pakistan bombardează talibanii. China cumpără Africa: 4,4 miliarde dolari pentru junta din Guinea. Rusia-SUA: progrese în reducerea arsenalului nuclear

Revista presei. Pakistan bombardează talibanii. China cumpără Africa: 4,4 miliarde dolari pentru junta din Guinea. Rusia-SUA: progrese în reducerea arsenalului nuclear

Revista presei. Pakistan bombardează talibanii. China cumpără Africa: 4,4 miliarde dolari pentru junta din Guinea. Rusia-SUA: progrese în reducerea arsenalului nuclear
Sursa foto: revista presei
14 Oct 2009   •   04:37
Pakistan bombardează ascunzătorile talibanilor

Avioane de luptă pakistaneze au bombardat sanctuarele talibanilor din zonele de la graniţa nord-vestică, după ce grupul militantist şi-a asumat responsabilitatea pentru ultimul atac dintr-o serie ce a ucis 125 persoane într-o săptămână.
Armata a ucis şase insurgenţi în Waziristan, regiune semi-autonomă de la graniţa cu Afganistan şi cunoscută locaţie pentru rebelii talibani şi al-Qaeda, scrie AFP.
În acelaşi timp, ministrul pakistanez de interne Rehman Malik a promis să elimine ameninţarea extremistaă din Pakistan, o operaţiune militară complexă în zona montană unde se ascund talibanii fiind considerată iminentă.
Armata arătase de altfel că a eliminat militanţii din fosta zonă turistică Swat, dar un atentator sinucigaş a ucis luni 45 de persoane în această regiune.
Talibanii şi-au asumat responsabilitatea pentru atac, ca ?răzbunare pentru maritiri şi parte a unei serii de atacuri ce vor fi desfăşurate."

Moscova acuză Georgia că ajută al-Qaida în Rusia

Moscova acuză serviciile secrete georgiene că ajută reţeaua al-Qaida să antreneze şi să trimită terorişti pe teritoriul Ceceniei. "Înregistrări audio confiscate de la combatanţi demonstreză că aceştia, în colaborare cu emisari al-Qaida, au stabilit legături cu reprezentanţii serviciilor secrete georgiene care au participat la pregătirea şi transferul teroriştilor în Cecenia", a declarat directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, Aleksandr Bortnikov, citat de Reuters.
Serviciile secrete georgiene încearcă în mod constant să transfere arme, substanţe explozive şi mijloace financiare pentru comiterea de acte teroriste asupra oleoductelor şi gazoductelor din Daghestan", explică oficialul rus.
Evident că autorităţile georgiene s-au grăbit să respingă acuzaţiile. Ministrul de Interne de la Tbilisi, Şota Hizanişvili, arăta că afirmaţiile sunt complet false şi dezinformatoare, informează Xinhua.


China cumpără Africa la bucată: 4,4 miliarde dolari pentru junta militară din Guinea

Deşi comunitatea internaţională este revoltată de evenimentele din Guinea, unde peste 150 susţinători ai democraţiei au fost ucis şi zeci de femei violate, China a văzut aici o posbilitate.
China se pregăteşte să arunce un colac de salvare juntei din Guinea, sub forma unui acord mineral şi petrolier de mai multe miliarde de dolari-. Politici similare au făcut din China un prieten al unor regimuri sensibile precum Angola sau Sudan. Iniţiativa vine pe fondul căutărilor de către UE al unor sancţiuni contra Guinea, dacă tânărul lider militar Moussa Dadis Camara continuă să renunţe la putere în favoarea alegerilor libere, explică The Times
Guinea este cel mai mare exportator mondial de bauxită, şi are mari depozite de uraniu, diamante sau alte minerale. Se presupune de asemenea că are importante resurse de ţiţei.


Rusia anunţă progrese în reducerea arsenalului nuclear

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia şi SUA au făcut progrese considerabile pentru un nou tratat de reducere a arsenalului nuclear. El a mai subliniat că mai sunt chestiuni care trebuie negociate în continuare pentru a se ajunge la un acord.
Şase runde de discuţii între cele două părţi au fost efecuate din aprilie, când preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul american Barack Obama au căzut de acord să găsească un înlocuitor al Strategic Arms Reduction Treaty (START-1) , ce expiră pe 5 decembrie, aminteşte Global Security Newswire.
START-1, semnat în 1991, aduce o limită de 6000 de focoase nucleare cu rază lungă de acţiune.
Medvedev şi Obama au căzut de acord în iulie să reduce arsenalele la 1500-1675 focoase operaţionale, cu 500-1000 rachete.


Navă construită din ruinele World Trade Centre

O navă de război americană a fost construită din ruinele de la World Trade Centre. USS New York a fost lansat marţi la apă, după ce a fost construit cu 7,5 tone din oţelul salvat din ce a rămas după atacurile de la 11 septembrie 2001.
Nava armatei SUA are peste 200 metri şi transportă, desfăşoară 720 de soldaţi, dar şi elicoptere sau ale aparate de zbor, scrie The Telegraph.
Două alte nave - Arlington şi Somerset ? sunt construite în onoarea victimelor de la Pentagon şi Zborul United 93, care incorporează materiale din acele locaţii.





Cisco cumpără Starent pentru 2.9 miliarde dolari


Cisco Systems Inc., cel mai mare producător de echipament de reţea din lumea, va cumpăra Starent Networks Corp. în cadrul unei tranzacţii de 2,9 miliarde dolari, aceasta fiind deja a doua achiziţie de mai multe miliarde de dolari în doar două săptămâni.
Cisco va plăti 35 dolari pe acţiune cash. De altfel preţul pe acţiune a crescut marţi cu 21 procente pentru Starent, faţă de închidere de luni, relatează Mercury News.
Starent produce echipament pentru reţele wireless, iar achiziţia va ajuta Cisco să beneficieze de creşterea tot mai mare pentru asemenea dispozitive precum iPhone sau BlackBerry, ce au crescut traficul de date, apreciază analiştii.
Cisco a cumpărat circa 130 de afaceri în cei 25 de ani de existenţă, folosindu-le pentru a intra pe noi pieţe. Compania are circa 35 miliarde de dolari în investiţii pe termen scurt şi cash.
Antena3.ro

×
Parteneri
STB anunță trasee modificate pe nouă linii, în weekend, în București
x close