Antena 3 CNN Externe Revista presei. Putin: Democraţia este slabă în republicile ex-sovietice. Germania regretă războiul. Liderii tribali afgani cer demisia lui Karzai pentru fraudă electorală

Revista presei. Putin: Democraţia este slabă în republicile ex-sovietice. Germania regretă războiul. Liderii tribali afgani cer demisia lui Karzai pentru fraudă electorală

Revista presei. Putin: Democraţia este slabă în republicile ex-sovietice. Germania regretă războiul. Liderii tribali afgani cer demisia lui Karzai pentru fraudă electorală
Sursa foto: revista presei
02 Sep 2009   •   05:41
Putin: Democraţia este slabă în republicile ex-sovietice

Democraţiile din fostele republici sovietice sunt încă slabe, apreciază premierul rus Vladimir Putin.

"Democraţiile din statele noastre (post-sovietice) sunt slabe, sisteme politice nu sunt solide şi fundaţiile legale nu sunt determinate," declara Putin în cadrul unei conferinţe de presă în Poloniam transmite RIA Novosti.

Întrebat de ce Rusia îl sprijină pe preşedintele belorus Aleksandr Lukaşenko, Putin a replicat că acesta "a fost ales prin vot direct secret de poporul belorus."
Lukaşenko este catalogat a fi ultimul dictator din Europa.


Germania regretă războiul, cel mai tragic capitol din istoria europeană

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, într-un discurs rostit la Westerplatte, în apropiere de oraşul polonez Gdansk, că Germania, atacând Polonia în urmă cu 70 de ani, pe 1 septembrie 1939, a deschis cel mai tragic capitol din istoria europeană .
?În urmă cu 70 de ani a început, odată cu atacul german împotriva Poloniei, capitolul cel mai tragic din istoria europeană?, a declarat Merkel.

?Le aduc un omagiu celor 60 de milioane de persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza acestui război început de Germania. Europa s-a transformat dintr-un continent al terorii şi violenţei într-un continent al libertăţii şi al păcii. Că acest lucru a fost posibil, nu este nici mai mult nici mai puţin decât un miracol.

Războiul declanşat de Germania a provocat o suferinţă incomensurabilă multor popoare, ani de privare de drepturi, de umilire şi distrugeri?, a afirmat Merkel.

?Mă înclin în faţa victimelor?, a spus cancelarul german, citat de Bloomberg.




Liderii tribali afgani cer demisia lui Karzai pentru fraudă electorală

Sute de lideri tribali din sudul Afganistanului s-au aduna la Kabul pentru a protesta contra presupuselor fraude electorale, ce au furat votul unor întregi zone pentru a le aloca preşedintelui Karzai.
Liderii comunităţilor povesteau de sate care au fost prea înspăimântate să voteze de teama ameninţărilor talibane, dar au produs în mod misterios urne pline. Aceştia susţin că voturile fantomă s-au îndreptat spre Karzai, sublinia The Times.


?Cum se poate ca într-un district pe care guvernatorul îl poate vizita o dată la doi ani, unde este prea periculos pentru poliţie, unde nici NATO nu poate să zboare- s-au strâns 20.000 de voturi?? întreba Hamidullah Tokhy, lider tribal din Kandahar .
Consiliul din provincia Kandahar din sudul Afganistanului este condus de in Ahmed Wali Karzai, fratele vitreg al preşedintelui.

Abdulkayam Balets, din acelaşi Kandahar, arăta că în secţia sa de votare nu au ajuns urne, ci au fost trimise la centru, unde au fost umplute cu voturi pe Karzai.
?Vrem demisia lui Karzai şi instalat un guvern interimar pentru a avea alegeri libere pe care să nu le manipuleze prin forţă,?declara acesta .

Au exista apeluri ale înţelepţilor şi la un răspuns violent la fraudă. Haji Abdul Manan, din Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand chema anterior la rezistenţă armată contra unui guvern care nu este islamic.

Principalul rival al lui Karzai, Abdullah Abdullah declara că nu va renunţa la proteste contra furării votului, deşi a cerut susţinătorilor să rămână calmi, de teamă că demonstraţii masive ar putea degenera în băi de sânge.



Londra avertizează cu schimbările climatice

MIlioane de oameni vor fi condamnaţi la sărăcie dacă liderii mondiali nu ajung la un acord de reducere a emisiilor de gaz la summitul de la Copenhaga de la finele acestui an, aprecia ministrul britanic pentru schimbare climaterică, Ed Miliband. Împreună cu ministrul dezvoltării, el s-a aflat în Bangladesh şi urmează a se deplasa şi la New Delhi pentru a avea un rol mai constructiv.

Nivelul mării este aşteptat să crească cu 32 centimetri până în 205, arată The Telegraph.

Londra doreşte ca India să analizeze de unde vin emisiile sale majore şi să arate cum şi când va face tranziţia la o economie cu o amprentă de carbon mai mică.

Premierul britanic Gordon Brown a oferit 100 milioane de lire pe an pentru ajutarea statelor emergente să facă tranziţia la economii cu emisii scăzute.



Fragment din cea mai veche Biblie, ascuns la o mănăstire din Egipt


Un cercetător britanic a găsit un fragment din cea mai veche Biblie din lume.

Nikolas Sarris zărise o secţiune a Codex Sinaiticus, ce datează din 350 e.n.,în timp ce răsfoia fotografii ale manuscriselor de la biblioteca mănăstirii St Catherine din Egipt.

Codex, scris în greacă pe piele de animal, este cea mai timpurie versiune a Bibliei. Bucăţi din carte sunt divizate între patru instituţii, inclusiv St Catherine şi Biblioteca britanică, care are cea mai mare secţiune a Bibliei de când Uniunea Sovietică a vândut-o Londrei, in 1933, scrie The Independent.

Academicieni din Marea Britanie, America, Egipt şi Rusia colaborează pentru a a pune Codex online în acest an, dar noi fragmente sunt descoperite ocazional.


Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close