Antena 3 CNN Externe Revista presei. Victimele Katrina dau în judecată marile corporaţii. Iran ameninţă cu renunţarea la negocierile cu ONU/ Bugetul de apărare al Chinei creşte cu 7.5%

Revista presei. Victimele Katrina dau în judecată marile corporaţii. Iran ameninţă cu renunţarea la negocierile cu ONU/ Bugetul de apărare al Chinei creşte cu 7.5%

Revista presei. Victimele Katrina dau în judecată marile corporaţii. Iran ameninţă cu renunţarea la negocierile cu ONU/ Bugetul de apărare al Chinei creşte cu 7.5%
Sursa foto: revista presei
05 Mar 2010   •   04:36

Victimele Katrina dau în judecată marile corporaţii pentru producerea de gaze cu efect de seră


Victimele Uraganului Katrina doresc să dea în judecată multinaţionale pentru emiterea de carvon şi contribuţia la încălzirea globală şi alimentarea furtunii din 2005 .
Depusă la câteva săptămâni de la producerea uraganului, plângerea colectivă a acestor locuitori ai statului Mississippi, a cărui coastă a fost afectată de rafale şi ploi torenţiale, a trecut deja de mai multe proceduri juridice.
Peste 1200 de persoane au murit în urma uraganului. Procesul doreşte chemarea în judecată pentru plata unor despăgubiri a unor companii precum Shell, ExxonMobile, BP şi Chevron, scrie
The Daily Telegraph.


Reclamanţii consideră că "producerea de energie, combustibilii fosili şi (activitatea) industriilor chimice din Statele Unite degajă gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică, adică la creşterea temperaturilor la nivelul solului şi al mării", potrivit Curţii de Apel.

Această creştere a temperaturii, "la rândul său, cauzează creşterea nivelului mării şi a provocat intensificarea uraganului Katrina care a distrus atât proprietăţi ale reclamanţilor, dar şi proprietăţi publice care le erau utile".

Între numeroasele companii vizate direct de plângere figurează Shell, ExxonMobile, BP şi Chevron, dar şi compania de echipamente aeronautice Honeywell sau American electric power.

Reclamanţii cer despăgubiri pentru "daune aduse proprietăţii private", "încălcarea proprietăţii" şi "neglijenţă".





Bugetul de apărare al Chinei creşte cu 7.5% în 2010

China intenţionează să crească bugetul de apărare cu 7,5 procente în 2010, doar jumătate din creşterea planificată de anul trecut de 14.9 la sută, arată Xinhua.
Bugetul pentru apărare este de circa 78 miliarde de dolari, în creştere faţă de cheltuielile anului trecut, arăta Li Zhaoxing, purtător de cuvânt militar în faţa Congresului Naţional Popular.
Raport la cheltuielie totale,acest buget va reprezenta 6,4 procente, la fel ca şi anul trecut. Este pentru prima dată când bugetul de apărare al Chinei creşte cu o rată de sub 10 procente în ultimii ani.







Iran ameninţă cu renunţarea la negocierile cu ONU, dacă va fi sancţionat


Iran a ameninţat că va renunţa la contrapropunera sa făcută organismului nuclear al ONU privind schimbul de uraniu, dacă sunt adoptate noi sancţiuni contre republicii islamice, transmite RIA Novosti.
Ambasadorul iranian pe lângă AIEA, Ali Asghar Soltanieh, sublinia că propunere Iranului pentru un schimb simultan de uraniu slab îmbogăţit cu unul de o puritate de 20 procente pe teritoriu iranian nu va valabilă la nesfărşit.






Rusia a lansat cu succes o rachetă strategică Sineva

O rachetă Sineva a fost lansată la 4 martie, 07:50, ora Moscovei (04h50 GMT) de pe submarinul nuclear Tula în Marea Barents. Lansarea a decurs cu succes.
Sineva este o rachetă intercontinentală capabilă să transporte până la 10 ogive nucleare, potrivit site-ului internet GlobalSecurity.org. Acest tip de rachetă (SS-N-23 Skiff, în clasificarea NATO) a fost pusă în serviciu în 2007 în armata rusă, industria militară a Rusiei urmând să construiască în perioada următoare 100 de astfel de rachete, explic[ RIA Novosti.

Tirul reuşit cu Sineva intervine în urma unei serii de eşecuri cu Bulava, o altă rachetă strategică intercontinentală lansată de pe submarin nuclear.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close