Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 822. Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Război în Ucraina, ziua 822. Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Război în Ucraina, ziua 822. Doi oameni au murit, iar alţi 24 au fost răniți după ce armata rusă a atacat un hipermarket cu materiale de construcții din Harkov, au anunțat oficialii ucraineni.

Război în Ucraina, ziua 822. Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți
Sursa foto: Getty Images I Valerii Heorhiian
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2024   •   22:06

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  •  Cel puțin 12 răniți într-un al doilea atac al ruşilor la Harkov
  • Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți
  • Un alt sat ucrainean, cucerit de armata rusă
  • Pierderile rusești, în timpul ofensivei de la Harkov, de opt ori mai mari decât cele ucrainene, afirmă Volodimir Zelenski
  • Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Arkhanhelske din estul regiunii ucrainene Donețk
  • Rusia ar putea folosi acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă
  • Peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni
  • Secretarul general al Alianței NATO spune că aliații ar trebui să ia în considerare să renunțe la unele restricții impuse asupra utilizării armelor transferate Ucrainei
  • Trei drone, doborâte în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod și Kursk
  • Scutul european: Ţările NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice 'un zid de drone'
  • Atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov
  • Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului
  • Ucraina susţine că a oprit asaltul rus în Harkov
  • Ucraina lovește complexul militar rusesc din Crimeea ocupată cu rachete furnizate de SUA
  • Armata română a distrus peste 100 de mine în Marea Neagră, de la începutul războiului din Ucraina
  • Viktor Orban: "La Washington și Bruxelles se pregătește starea de spirit pentru intrarea Europei în război"
  • Un român care spiona pentru Rusia a fost arestat pentru 30 de zile
  • Zelenski: Nu Ucraina, ci lumea e slabă în fața Rusiei
  • Kievul susține că Rusia pregătește o nouă operațiune specială informațional-psihologică, pentru a discredita Ucraina

Update 22.03 Cel puțin 12 răniți într-un al doilea atac al ruşilor la Harkov

La doar câteva ore după ce cel puțin două persoane au fost ucise și 33 rănite în timpul unei lovituri asupra unui hipermarket din Harkov, o altă lovitură în centrul orașului a provocat rănirea a cel puțin 12 persoane, potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Ihor Terejov, transmite The Kyiv Independent.

Lovitura a avut loc într-o zonă rezidențială densă, a precizat Terekhov. Printre răniți se numără și un băiat de 13 ani care a fost spitalizat, a raportat pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

Update 19.28 Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Doi oameni au murit, iar alţi 24 au fost răniți după ce armata rusă a atacat un hipermarket cu materiale de construcții din Harkov, au anunțat oficialii ucraineni, informează The Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că două bombe rusești teleghidate au lovit clădirea, ucigând două persoane și provocând un incendiu pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, este posibil ca peste 200 de persoane să se fi aflat în interiorul hipermarketului în momentul atacului. Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, a declarat ulterior că 24 de persoane au fost rănite și că 15 persoane sunt date dispărute.

"Rusia a lovit în mod deliberat un obiect civil în mijlocul unui weekend”, a adăugat el.

Update 17.52. Un alt sat ucrainean, cucerit de armata rusă

Armata rusă a revendicat asta cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic.

Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Update 16.05 Pierderile rusești, în timpul ofensivei de la Harkov, de opt ori mai mari decât cele ucrainene, afirmă Volodimir Zelenski

Pierderile Rusiei în timpul ofensivei din regiunea Harkov, lansată la începutul acestei luni, ar fi de opt ori mai mari decât cele suferite de forțele de Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu.

Vorbind pentru publicația kazahă Vlast, președintele Ucrainei a declarat că această cifră arată că dictatorul rus Vladimir Putin "nu are absolut nicio considerație pentru viața umană”.

Ieri, armata ucraineană a declarat că acum desfășoară contraatacuri împotriva forțelor Moscovei în zonă. "Străpungerea lor în direcția Harkov, care a avut loc cu puțin peste două săptămâni în urmă, s-a soldat cu pierderi militare de la 1 la 8 – un ucrainean la opt ruși”, a spus Volodimir Zelenski.

Update 15:00. Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Arkhanhelske din estul regiunii ucrainene Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax și Reuters.

Update 14:00.  Rusia se poate folosi de acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă în Ucraina, scrie Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul zilnic despre evoluția războiului, relatează BBC Rusia.

Precizările vin în contextul în care agenția Reuters a relatat pe 24 mai, citând patru surse rusești, că președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă.

ISW a subliniat că nu poate verifica cât de exact reflectă informațiile din sursele Reuters poziția reală a președintelui rus cu privire la problema încetării focului. În ultimele șase luni, presa occidentală a relatat de mai multe ori, citând surse apropiate Kremlinului, că Putin este interesat să negocieze o încetare a focului.

Potrivit ISW, acțiunile armatei ruse în Ucraina din ultimele luni arată că Moscova este mai interesată de atingerea obiectivului său pe termen lung – cucerirea cât mai multor teritorii ucrainene – decât de orice proces de negociere și de încetare a focului. Acordul de încetare a focului nu va împiedica Rusia să își reia ofensiva împotriva Ucrainei, consideră ISW.

Rusia poate folosi răgazul din timpul încetării focului pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă pe scară largă, consideră experții de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Update 12:00. Potrivit Statului Major General al Ucrainei, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni.

Update 11:00. Jens Stoltenberg a declarat, într-un interviu acordat publicației The Economist, că, din punctul său de vedere, a venit momentul ca țările membre ale alianței care furnizează arme Ucrainei să ridice restricțiile privind utilizarea acestora, relatează BBC Rusia. Ucraina a insistat în ultima perioadă ca partenerii occidentali să îi permită să folosească armele pentru atacuri asupra unor obiective militare din Rusia.

”Este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor transferate Ucrainei. Mai ales acum, când au loc lupte grele în Harkov, în apropiere de graniță, negarea capacității Ucrainei de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc face mult mai dificilă apărarea teritoriului său”, a declarat secretarul general al Alianței NATO într-un interviu acordat pe 24 mai.

Update 10:00. Ministerul rus al Apărării Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă dimineață că trei drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții – două deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, relatează BBC Rusia.

”În cursul nopții trecute, au fost stopate încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor drone de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Belgorod, iar un UAV a fost interceptat deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia într-un mesaj pe Telegram.

Update 09:00. Scutul european: Ţările NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice 'un zid de drone'

Cele şase ţări NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice un 'zid de drone' pentru a-şi apăra frontierele de 'provocări', a anunţat vineri guvernul lituanian, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Update 08:00. Forțele ruse au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, o instituție de învățământ fiind avariată, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

În jurul orei locale 1.00 (aceeași oră în România), Rusia a lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii ucrainene. Potrivit biroului procurorului din Harkov, regiunea a fost atacată cu rachete balistice S-300.

Statele Unite au anunţat trimiterea unui nou pachet de arme şi echipamente militare pentru Ucraina, în valoare de 275 milioane de dolari, pentru "a ajuta trupele ucrainene să respingă ofensiva rusă în apropiere de Harkov", transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al Departamentului de Stat.

Materialul, provenit din stocurile armatei americane, include armamente de care Ucraina are "nevoie urgentă", precum muniţie pentru sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm şi 105 mm, rachete, sisteme anti-tanc şi muniţie aeriană de precizie, se menţionează în comunicatul Departamentului de Stat.

Putin vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului, afirmă surse citate de Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare negociată a focului care recunoaşte liniile actuale ale frontului, spunând în acelaşi timp că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul şi Occidentul nu răspund, au declarat patru surse ruseşti pentru Reuters.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus şi-a exprimat frustrarea în faţa unui mic grup de consilieri cu privire la ceea ce el consideră a fi încercări susţinute de Occident de a împiedica negocierile şi decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuţiile.

"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheţa războiul", a declarat o altă sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin şi are cunoştinţe despre discuţiile la nivel înalt de la Kremlin.

Toate sursele au vorbit cu condiţia anonimatului, având în vedere sensibilitatea problemei.

Război în Ucraina, 24 mai 2024 | Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului

Război în Ucraina, 23 mai 2024 | Putin se duce în Belarus în timp ce forțele sale fac manevre cu armamentul nuclear tactic

Război în Ucraina, 22 mai 2024 | Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina

Război în Ucraina, 21 mai 2024 | Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 20 mai 2024 | Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc, duminică, 16 iunie 2024
x close