Antena 3 CNN Externe Revista presei. Vizita lui Obama în Japonia, umbrită de scandaluri diplomatice. Polonia vrea audierea candidaţilor la conducerea UE

Revista presei. Vizita lui Obama în Japonia, umbrită de scandaluri diplomatice. Polonia vrea audierea candidaţilor la conducerea UE

Revista presei. Vizita lui Obama în Japonia, umbrită de scandaluri diplomatice. Polonia vrea audierea candidaţilor la conducerea UE
Sursa foto: revista presei
11 Noi 2009   •   04:33
Vizita lui Obama în Japonia, umbrită de scandaluri diplomatice

Vizita preşedintelui american Barack Obama în Japonia din această săptămână este umbrită de cererea ca trupele americane să predea un soldat acuzat că a ucis un japonez în urma unui accident de circulaţie.
Premierul Yukio Hatoyama declara că autorităţile japoneze ar trebui să judece suspectul, care acum este reţinut de SUA după ce a omorât o persoană weekendul trecut.
În plus, Obama a dezamăgit autorităţile din Hiroshima şi Nagasaki prin refuzul de a vizita muzeele dedicate atacurilor nucleare motivând cu durata scurtă a vizitei. Criticii aminteau că liderul american a primit premiul Nobel şi deschiderii spre dezarmare nucleară, aminteşte
The Daily Telegraph.
Demonstraţii masive s-au desfăşiurat în insula Okinawa după moartea unui japonez călcat de un vehicul militar american, sâmbătă.
Hatoyama a susţinut cererile ca suspectul să fie predat justiţiei de la Tokyo. Noul guvern japonez a câştigat alegerile şi prin promisiunea de a pune capăt prezenţei militare americane în Okinowa.
Tokyo analizează mutarea bazei navale în afara Japoniei.




Polonia vrea audierea candidaţilor la conducerea UE

Polonia solicită ca alegerea preşedintelui şi a şefului diplomaţiei Uniunii Europene să aibă loc după audierea candidaţilor de către Consiliul European, se arată într-un document al Ministerului de Externe polonez.
Potrivit textului, Polonia cere ca alegerea preşedintelui şi a şefului diplomaţiei europene să fie precedată de o dezbatere a şefilor de stat şi de guvern, în cadrul căreia candidaţii să-şi prezinte viziunea pentru aceste funcţii, transmite EUobserver.
Astfel, liderii celor 27 de state membre UE să-i audieze pe candidaţii la funcţiile de preşedinte al Consiliului European şi şef al diplomaţiei, pentru a asigura transparenţa procesului şi să obţină consensul asupra deciziei.





Sberbank ar putea da în judecată GM pentru că nu a vândut Opel

Cea mai mare bancă de economii a Rusiei, Sberbank, ar putea da în judecată General Motors pentru refuzul acesteia de a vinde Opel, în pofida unor acorduri anterioare, anunţa şeful băncii Gherman Gref, citat de RIA Novosti.
"Suntem pregătiţi să ne apărăm poziţiile inclusiv la tribunal. Avocaţii noştri studiază toate posibilităţile," arăta Gref, care a precizat totuşi că există posibilitatea unui acord cu GM în afara tribunalului.
Compania americană anunţa pe 3 noiembrie că a decis să nu mai vândă filiala europeană Opel, argumentând cu îmbunătăţirea mediului de afaceri. Cu o lună înainte, anunţase că va ceda Opel unui consorţiu format din societatea canadiană Magna şi Sberbank. Aceasta ar fi controlat 55%, producătorul german deţinea 10 la sută, iar GM 35 procente.


Iran nu va ceda în privinţa drepturilor sale nucleare

Negociatorul Iranului pe problema nucleară Saeed Jalili a declarat că republica islamică nu va face nici un pas înapoi de la drepturile sale nucleare. El arăta că statul său se bucură de drepturi de pline graţie politicii externe active, scrie Xinhua.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: General Motors
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close