Antena 3 CNN Externe Rezultat final. Irlandezii au votat în favoarea adoptării Tratatului de la Lisabona

Rezultat final. Irlandezii au votat în favoarea adoptării Tratatului de la Lisabona

Rezultat final. Irlandezii au votat în favoarea adoptării Tratatului de la Lisabona
Sursa foto: Referendum
03 Oct 2009   •   20:46

Irlandezii au spus de această dată "da" referendumului privind Tratatul de la Lisabona. Potrivit rezultatelor finale, documentul a fost votat favorabil de 67% dintre alegători. Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a precizat că votul din Irlanda marchează "o zi bună pentru Europa".

O majoritate covârşitoare a irlandezilor au votat în favoarea adoptării Tratatului de la Lisabona. 67,13% dintre alegători au spus da. Din 43 de circumscripţii electorale din toată Irlanda numai două au respins documentul.

Votul pozitiv al irlandezilor pentru Tratatul de la Lisabona a fost primit cu satisfacţie şi de oficialii europeni. În mod vizibil încântat de rezultatul votului, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a ţinut să mulţumească Irlandei: "Văd acest vot ca pe un semn de încredere din partea poporului irlandez faţă de Uniunea Europeană, ca un semn al dorinţei lor de a fi trataţi ca membrii din inima Uniunii Europene. Este un semn că Irlanda recunoaşte rolul pe care Uniunea Europeană l-a jucat în răspunsul la criza economică."

La puţin timp după anunţarea primelor rezultate, liderul irlandez al opozanţilor Tratatului de la Lisabona a admis înfrângerea. "Cred că nu este un vot inspirat de speranţă sau de o afecţiune foarte mare faţă de Uniunea Europeană. Este un vot inspirat de frică. Frica de a pierde locurile de muncă şi de căderea economiei", a spus Declan Ganley

Principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona sunt înfiinţarea unui post de preşedinte şi consolidarea competenţelor Parlamentului European. Chiar dacă rezultatul votului din Irlanda este unul pozitiv, Tratatul nu poate intra în vigoare la nivel european decât după ce va fi ratificat de toate cele 27 state membre. Documentul mai trebuie semnat şi de preşedintele ceh, cunoscut pentru orientarea sa eurosceptică.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close