Antena 3 CNN Externe Rinichiul unui porc modificat genetic a ajuns în corpul unui bărbat în moarte cerebrală. De ce acest transplant neobișnuit efectuat la New York are o importanță uriașă

Rinichiul unui porc modificat genetic a ajuns în corpul unui bărbat în moarte cerebrală. De ce acest transplant neobișnuit efectuat la New York are o importanță uriașă

O intervenție chirurgicală revoluționară efectuată la centrul medical NYU Langone s-a soldat cu transplantul reușit al unui rinichi și al unui timus de porc modificat genetic în corpul unui bărbat aflat în moarte cerebrală.

Rinichiul unui porc modificat genetic a ajuns în corpul unui bărbat în moarte cerebrală. De ce acest transplant neobișnuit efectuat la New York are o importanță uriașă
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2023   •   15:01

"Am transplantat un rinichi și timus de porc unui bărbat declarat mort, după criterii neurologice", a confirmat dr. Robert Montgomery, reprezentantul centrului medical din New York.

Timusul de porc, transplantat odată cu rinichiul, este glanda responsabilă cu suprimarea reacției naturale de respingere a organismului uman la un corp străin.

Rinichiul transplantat de dr. Montgomery și echipa sa funcționează de mai bine de o lună. 

Anterior, medicii de la NYU au evaluat pe parcursul a doar două sau trei zile transplanturile de rinichi de porc la pacienți în moarte cerebrală.

Se așteaptă ca acest nou studiu să dureze două luni.

Citește și: Studenții din Iași au creat o inimă artificială care ar putea rezista 100 de ani

Vestea operației reușite este una extrem de încurajatoare, în contextul numeroșilor pacienți care au nevoie de transplant și al lipsei de donatori umani.

Pacientul din acest caz este Maurice Miller, în vârstă de 57 de ani, cunoscut sub numele de Mo, din statul american New York.

El a murit după ce creierul său a fost afectat de o tumoare, iar familia sa a decis să îi doneze corpul pentru experiment.

"Deși fratele meu nu mai este printre noi, pot spune cu încredere că ar fi mândru de faptul că, în pofida tragediei morții sale, va putea să-i ajute pe mulți alții să trăiască.

Mo a fost un frate bun și darnic, care a iubit viața și care a întins întotdeauna o mână de ajutor. Este potrivit ca ultimul său gest să fie acela de a-i ajuta pe oameni prin acest proces medical inovator",  a declarat Mary Miller-Duffy, sora pacientului în moarte cerebrală.

Dacă transplantul experimental de la NYU Langone va rezista cele două luni planificate de medici, există speranțe că FDA, autoritatea americană competentă, ar putea permite efectuarea de studii cu rinichi sau inimi de porc pe pacienți voluntari.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close