Antena 3 CNN Actualitate Locale Studenţii din Iaşi au creat o inimă artificială care ar putea rezista 100 de ani: "Este alimentată printr-un încărcător wireless"

Studenţii din Iaşi au creat o inimă artificială care ar putea rezista 100 de ani: "Este alimentată printr-un încărcător wireless"

Mai mulţi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi au creat o inimă artificială care ar putea să reziste şi 100 de ani.

Studenţii din Iaşi au creat o inimă artificială care ar putea rezista 100 de ani: "Este alimentată printr-un încărcător wireless"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2023   •   09:22

Inima este realizată în întregime din titan, iar studenţii ieşeni au reuşit astfel să ajungă în marea finală a competiţiei mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale, competiţie care va avea loc la toamnă, în Statele Unite.

În prezent, la nivel internațional, există doar doi producători de inimi artificiale pentru transplant, anume în Statele Unite ale Americii și în Franța.

Costul de un milion de dolari reprezintă o condamnare pentru cei mai mulţi dintre bolnavi, iar durata de funcţionare a unui astfel de dispozitiv este de maximum doi ani.

Pe de altă parte, inima realizată de studenţii din Iaşi poate funcţiona timp de un secol.

Citește și: Vremea rece a scăzut producţia de cireşe. Cât costă un kilogram în pieţe

"Această inimă este total neobișnuită pentru că nu creează puls. Este o inimă realizată din titan, cu un singur element care este în mișcare, comparativ cu ce există acum pe piață, cu zeci de elemente în mișcare.

Noi avem un singur element care levitează magnetic", a explicat Alexandru Pleșoianu, coordonatorul proiectului.

Partea electronică va fi implantată subcutanat, iar inima va fi alimentată printr-un încărcător wireless.

"Inima noastră este alimentată printr-un încărcător wireless. Practic, astfel se va evita riscul de infecții.

Avem și partea de control, prin care noi primim informații de la inimă, cum ar fi rotația motorului sau dacă apar erori", a spus Cosmin Manea, student.

Proiectul echipei de 30 de studenți de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iași a ajuns în finala competiției mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale.

Marea finală va avea loc pe 30 octombrie, în oraşul Dallas, din Texas.

×
Subiecte în articol: inima studenti Iași
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close