Antena 3 Externe Românii din Marea Britanie au la dispoziție 28 de zile pentru a solicita rezidență

Românii din Marea Britanie au la dispoziție 28 de zile pentru a solicita rezidență

de Alexandru Negrici    |    23 Iun 2021   •   13:55
Românii din Marea Britanie au la dispoziție 28 de zile pentru a solicita rezidență
Sursa foto: Getty

Funcționarii britanici vor începe să ofere cetățenilor UE, care locuiesc în Marea Britanie, un avertisment de 28 de zile pentru a solicita rezidență, a anunțat guvernul din Regatul Unit. În cazul unei scuze rezonabile, termenul este nelimitat.

Aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE) și persoanele aflate în întreținerea lor au solicitat statutul de rezidență. Există în jur de 400.000 de cereri în curs, iar linia de asistență a guvernului primește zilnic mii de apeluri.

Țările ai căror cetățeni au făcut cele mai multe cereri sunt Polonia și România. Peste 918.000 de români au aplicat până în acest moment.

După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cinci ani în urmă, statutul stabilit (pentru cei cu minimum cinci ani de ședere în UK) și prestabilit (pentru cei cu mai puțin de cinci ani) a fost introdus în cazul cetățenilor UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie.

Aceste statuturi le permit, celor care aplică, să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și beneficii, precum înainte de Brexit.

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că oricine a cărui cerere nu a fost încheiată până la termenul limită de săptămâna viitoare nu va pierde nimic, drepturile lor fiind protejate prin lege.

El a adăugat că funcționarii vor începe să emită notificări de 28 de zile oamenilor, sfătuindu-i să solicite statutul stabilit.

Întrebat dacă noul sistem de imigrație a făcut dificilă atragerea lucrătorilor din UE, Foster a spus că „în primă instanță” angajatorii ar trebui să caute să recruteze oameni de pe piața britanică.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Brexit

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close