Antena 3 CNN Externe România, criticată în Uniune pentru decizia de a bloca candidatura Serbiei la UE

România, criticată în Uniune pentru decizia de a bloca candidatura Serbiei la UE

România, criticată în Uniune pentru decizia de a bloca candidatura Serbiei la UE
Sursa foto: Foto: Mediafax
29 Feb 2012   •   08:29

România ţine în şah Serbia, în procesul de obţinere a statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană. Potrivit surselor de la Bruxelles, delegaţia română a fost singura care a refuzat  să semneze acordul prin care miniştrii de externe comunitari dădeau undă verde la candidatură sârbilor.

Gestul României ne-a atras critici din partea Germaniei. Decizia trebuie luată acum de liderii comunitari, la Consiliul European din 1 martie.

"Rezultatul este doar o recomandare pentru Serbia. Iar asta pentru că, din cauza unui singur stat, România, nu am putut lua o decizie acum. Regret foarte mult ce s-a întâmplat. Agenda internă a României a influenţat atitudinea delegaţiei româneşti, dar, din punctul nostru de vedere, acest tip de reacţie nu este în spiritul european!" a declarat Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei.

Oficialii de la Bruxelles se aşteptau ca întrevederea miniştrilor de Externe să se încheie cu luarea unei decizii formale, care consfinţea candidatura Serbiei.

Surse europene spun că România a refuzat semnarea acordului, cerând garanţii pentru ca drepturile etnicilor români să fie mai bine protejate în Serbia.

Gestul României a nemulţumit şi Finlanda, ce a dat de înţeles că astfel de decizii nu ar trebui luate prin vot în unanimitate.

"Unanimitatea în Uniunea Europeană nu funcţionează pentru că îţi dă posibilitatea să ridici în ultimul moment tot felul de probleme care nu sunt direct legate de extinderea Uniunii." a declarat  Alexander Stubb, ministrul de Externe al Finlandei.



Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a susţinut, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.

"Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European", a spus Barroso.

În lipsa unanimităţii, candidatura Serbiei va fi decisă de liderii ţărilor membre, la Consiliul European din 1 martie, dar după noi discuţii, cerute, se pare, tot de România.

Tot la Consiliul European e aşteptată să fie ridicată şi problema aderării la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Olanda va spune, însă, din nou, un NU categoric, spun surse europene.

×
Subiecte în articol: Serbia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close