Antena 3 CNN Externe Românii își petrec mai mult timp în afara locuinței decât înaintea pandemiei. România, prima din UE în privința indicelui de revenire la normalitate

Românii își petrec mai mult timp în afara locuinței decât înaintea pandemiei. România, prima din UE în privința indicelui de revenire la normalitate

România se află pe primul loc din Uniunea Europeană în privința indicelui de revenire la normalitate, potrivit unei analize realizate de 6 cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Românii își petrec mai mult timp în afara locuinței decât înaintea pandemiei. România, prima din UE în privința indicelui de revenire la normalitate
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    22 Iul 2021   •   19:50

Conform comunicatului, cele mai recente date arată că România a atins în luna iulie cel mai mare nivel al indicelui de revenire la normalitate (81,17%), dintre toate țările din Uniunea Europeană.

Totodată, conform UBB, România este pe locul 8 la nivel mondial.

Indicele a fost măsurat cu ajutorul a 8 indicatori: gradul de utilizare al transportului public în orașele mari, traficul general în orașele selectate, numărul zborurilor domestice și internaționale, timpul petrecut în afara locuinței, veniturile cinematografelor, participarea spectatorilor la competițiile sportive, vizitele în magazine și rata de ocupare a spațiilor de birouri.

Concluziile par să arate că românii petrec mai mult timp în afara locuinței și la cinematografe decât înainte de pandemie.

"Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României. În privinţa componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparaţie cu celelalte ţări, România stă cel mai bine în privinţa categoriei timpului petrecut în afara locuinţei (104,6%, locul 2 la nivel global), respectiv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global), categorii în care activitatea populaţiei nu numai că a revenit la normal, dar a şi depăşit nivelul pre-pandemie", se menţionează în comunicatul de presă.

"Trei idei sunt fundamentale aici. Prima, că această analiză arată ceea ce înseamnă o universitate (şi facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relaţii bidirecţionale cazuri naţionale în analize internaţionale, cu un potenţial impact ştiinţific şi pragmatic major. A doua, că mediul socio-economic românesc este printre performerii internaţionali privind reîntoarcerea (şi chiar depăşirea) la nivelul pre-pandemie. În fine, a treia idee se referă la faptul că această descriere riguroasă trebuie urmată acum de analize explicative, predictive şi evaluative, mai ales în contextul ameninţării unui nou val pandemic, pe fondul unei rate scăzute a vaccinării", a afirmat rectorul UBB, citat în comunicatul de presă.

Analiza este coordonată de Szasz Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Balint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Denes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csiki Otto (doctorand UBB FSEGA), Nagy Balint Zsolt (conferenţiar UBB FSEGA) şi Racz Bela-Gergely (lector UBB FSEGA).

×
Subiecte în articol: România UBB
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close