Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care România vrea să se doteze cu rachete Arrow 3, care pot doborî sateliți de pe orbită

Motivul pentru care România vrea să se doteze cu rachete Arrow 3, care pot doborî sateliți de pe orbită

Un sistem defensiv anti-rachetă operațional la mare altitudine este avut în vedere de autoritățile de la București ca mijloc de protecție, inclusiv în cazul unui atac cu arme de distrugere în masă nucleare, chimice sau bacteriologice.

Motivul pentru care România vrea să se doteze cu rachete Arrow 3, care pot doborî sateliți de pe orbită
Sursa foto: YouTube / IAI
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2022   •   12:56

Este vorba despre Arrow 3, dezvoltat de Israel și de Statele Unite.

Informații despre intențiile României de a utiliza acest sistem au apărut recent iar joi 14 state NATO au semnat la sediul din Bruxelles al Alianței o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun armament anti-aerian.

Semnatarii sunt România, Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda și Slovenia.

Sistemele vizate sunt bazate pe rachete Arrow 3 și Patriot.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat proiectul la sfârșitul lunii august și a spus că "un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare țară și-ar edifica propriul mecanism defensiv, în condițiile în care acestea sunt scumpe și au o complexitate ridicată.

Arrow 3, proiectat să distrugă rachetele intercontinentale direct în spațiul cosmic

Arrow 3 este un sistem de apărare anti-rachetă gândit pentru interceptări extraatmosferice, fiind proiectat de companiile Israel Aerospace Industries (IAI) și Boeing.

A fost conceput pentru a neutraliza rachetele balistice, inclusiv cele intercontinentale, care pot transporta arme de distrugere în masă.

Interceptorul este extrem de rapid și versatil, fiind capabil să-și schimbe traiectoria în funcție de parametri actualizați în timpul zborului, să atingă altitudini foarte înalte și chiar să doboare sateliți de pe orbită.

Dezvoltat din 2010, a început a început să fie produs din 2017.

 

O armă în care SUA au investit peste un miliard de dolari

Partea americană ar fi contribuit în acest proiect cu peste un miliard de dolari.

Racheta interceptoare are un motor care permite direcționarea jetului reactiv, în vederea unei manevrabilități sporite.

După detectarea țintei și lansarea către aceasta, Arrow 3 primește actualizări ale cursului obiectivului de interceptat și face corecțiile necesare de traiectorie.

Odată ajuns în afara atmosferei, la aproximativ 100 de kilometri altitudine, Arrow 3 își urmărește singur ținta, își ajustează traiectoria și o interceptează direct.

În cadrul testelor, Arrow 3 ar fi reușit să acopere o rază de circa 2.400 de kilometri.

Foto: imagini și animație grafică cu sistemul Arrow 3

×
Subiecte în articol: Arrow 3 România
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close