Antena 3 CNN Externe România sfidează Rusia și participă la un nou exercițiu militar pe Marea Neagră, organizat de SUA și Ucraina

România sfidează Rusia și participă la un nou exercițiu militar pe Marea Neagră, organizat de SUA și Ucraina

Ucraina și Statele Unite încep luni un exercițiu militar în Marea Neagră, care implică peste 30 de țări, în ciuda apelurilor Rusiei de anulare a exercițiilor.

România sfidează Rusia și participă la un nou exercițiu militar pe Marea Neagră, organizat de SUA și Ucraina
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    28 Iun 2021   •   20:05

Exerciţiul Sea Breeze 2021 urmează după o creștere a tensiunilor dintre NATO și Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras focuri de avertizare și a aruncat bombe în calea unei nave de război britanice pentru a o alunga din largul coastei Crimeei.

Marea Britanie a respins relatarea Rusiei despre incident.

Ambasada Rusiei la Washington a solicitat săptămâna trecută anularea exercițiilor, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacționa dacă este necesar pentru a-și proteja propria securitate națională.

Sea Breeze 2021 va dura două săptămâni și va implica aproximativ 5.000 de militari ai NATO și în jur de 30 de nave și 40 de avioane.

Participarea României la Sea Breeze 2021

România va participa în cadrul acestui exercițiu cu 300 de marinari, două nave și un elicopter.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Corveta "Contraamiral Horia Maccelariu" (265) a plecat sâmbătă, 26 iunie, din portul militar Mangalia, și a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la "Sea Breeze 21".

Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata "Regina Maria" (222) cu un elicopter IAR 330 "Puma Naval" ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS "Evertsen", după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră și va participa la Exercițiul "Sea Breeze 21" din Ucraina.

Pe timpul desfășurării exercițiului, doi elevi militari de la Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu" vor fi ambarcați, în perioada 29 iunie -7 iulie, la bordul unui distrugător al Forțelor Navale ale SUA în Europa care participă la "Sea Breeze 21", unde vor efectua un stagiu de pregătire practică, coordonat de marinarii americani", se arată în comunicatul Forțelor Navale Române.

×
Subiecte în articol: NATO
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close