Antena 3 CNN Externe "Natasha" de la recrutare şi cei 40 de ceceni furioşi: "În '41-'45 a fost război. Acum e politică!" | Imagini virale din Daghestan

"Natasha" de la recrutare şi cei 40 de ceceni furioşi: "În '41-'45 a fost război. Acum e politică!" | Imagini virale din Daghestan

Noul ordin de recrutare al lui Vladimir Putin stârneşte furia populaţiei, mai ales în republicile din federaţie unde ruşii nu sunt majoritari. În Daghestan, oamenii nu sunt deloc de acord cu războiul din Ucraina. "În '41-'45 a fost război. Acum e politică!", spun ei.

"Natasha" de la recrutare şi cei 40 de ceceni furioşi: "În '41-'45 a fost război. Acum e politică!" | Imagini virale din Daghestan
de Alexandra Dima    |    23 Sep 2022   •   22:58

Natasha de la recrutare este fermă, îmbrăcată kaki şi deloc intimidată de zecile de bărbaţi nemulţumiţi din jur.

Ţipă, gesticulează, dă replici patriotice. A venit să facă înrolări, dar populaţia nerusă din Daghestan nu îi împărtăşeşte deloc entuziasmul. Spune că fiul ei este pe front din februarie şi ea însăşi s-ar duce să lupte dacă s-ar putea. Oamenii însă nu se arată deloc impresionaţi.

Femeia: - Fiul meu este acolo din februarie, luptă pe front!

Cineva din mulţime: - Nu treabuia să facă asta...

Femeia: - Asta este datoria noastră!

Cineva din mulţime: - Atunci du-te dumneata acolo!

Femeia: O să mă duc! Bunicul meu a luptat pentru ca voi să staţi aici şi să nu faceţi nimic...

Cineva din mulţime: A luptat pentru pământul nostru. Era război. Acum e doar politică

Femeia: - E vorba de viitorul nostru..  Dumneata nu te uiţi la televizor?

Cineva din mulţime: - Tocmai, nu te uita la tv! (râsete) Noi nici măcar nu avem un prezent, despre ce viitor vorbim?...
*
Daghestan este o republică autonomă din componența Federației Ruse, situată în zona Caucazului, învecinată cu  Azerbaidjan, Georgia şi Cecenia. Populaţia, majoritar musulmană, în jur de 3,1 milioane de locuitori, este formată din mai multe etnii, niciuna nedeținînd majoritatea: avari, rutuli, lezghini, nogai, ceceni, ruși.

Exod la graniţele Rusiei. Oamenii nu vor să moară în războiul lui Putin

Miercuri, președintele Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” iar primele cifre anunțate oficial de Ministerul Apărării au fost de 300.000 de rezervişti care au "experienţă militară". Ruşii, însă, se tem de o mobilizare mai amplă, şi unii s-au grăbit să părăsească țara.

În timp ce Statul Major rus a susținut că circa 10.000 de ruși au mers singuri la comisariate, fără a mai aștepta convocarea, publicațiile independente au relatat despre faptul că autoritățile au grăbit înrolările, punându-i pe oficialii regionali să înmâneze direct somațiile.

Mobilizările au avut loc noaptea, cei vizați fiind luați din locuințele lor, potrivit unui reportaj al publicației independente Baikal Journal citată de Meduza.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Daghestan Vladimir Putin
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close