Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin vizitează țara care-i furnizează tehnologie de vârf pentru războiul din Ucraina. Prima vizită externă a liderului de la Kremlin după ce a câștigat un nou mandat prezidențial

Vladimir Putin vizitează țara care-i furnizează tehnologie de vârf pentru războiul din Ucraina. Prima vizită externă a liderului de la Kremlin după ce a câștigat un nou mandat prezidențial

Vladimir Putin efectuează luna viitoare prima vizită externă după ce a câștigat un nou mandat prezidențial de șase ani.

de Claudiu Ştefan    |    26 Apr 2024   •   11:21

Putin a vizitat anterior Beijingul în 2023 iar înainte de invazia în Ucraina el și omologul chinez Xi Jinping au declarat "un parteneriat fără limite" între țările lor.

"Vizita în China a fost confirmată de Putin într-un anunț făcut joi. El a spus, fără a oferi detalii suplimentare, că este planificată o vizită a sa în luna mai, la Beijing. Ultima vizită pe care liderul rus a efectuat-o în capitala chineză a avut loc în octombrie 2023.

Ne reamintim că înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie 2022, președinții rus și chinez au declarat un parteneriat fără limite și au crescut ulterior schimburile comerciale la nivelul record.

Analiștii estimează că scopul principal al vizitei lui Putin din luna mai ar fi întărirea relațiilor economice între două țări.

Rusia este supusă unor sancțiuni internaționale fără precedent, din cauza războiului din Ucraina.

Autoritățile ruse spun că economia țării nu este foarte afectată de aceste sancțiuni însă, fără îndoială, numărul partenerilor Rusiei a scăzut și există și efecte despre care Moscova nu vorbește, așa că este firesc ca Putin să urmărească strângerea relațiilor economice cu China.

Până acum, pe această linie vitală pentru Rusia, China a beneficiat de importuri ieftine de energie și de accesul la resurse naturale vaste. În schimb, Rusia a primit materiale semiconductoare și produse electronice pe care le-a încorporat în producția sa de război.

Trebuie menționat că anunțul vizitei lui Putin în China vine la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken a fost la Bejing, pentru a calma tensiunile cu China.

Iar tensiunile dintre Washington și Bejing sunt în creștere acum, din cauza unei legi adoptate de Congres care obligă compania ce deține platforma TikTok să rupă legăturile cu China și să vândă afacerea.

În caz contrar, aplicația riscă în mai puțin de trei trimestre să fie interzisă în SUA", a relatat Claudiu Ștefan, redactor externe Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia China Xi Jinping vizita
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close