Antena 3 CNN Externe Rusia revine în acordul care permite transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră

Rusia revine în acordul care permite transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră

Rusia revine în acordul privind transportul de cereale prin Marea Neagră, la câteva zile după ce a anunțat că își suspendă "pe termen nedefinit" participarea la această înțelegere mediată de Națiunile Unite și Turcia.

Rusia revine în acordul care permite transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2022   •   13:00

Informația este transmisă de presa de stat de la Moscova.

Rusia a luat decizia de a reveni în acord după ce a primit garanții scrise din partea Ucrainei că aceasta din urmă nu va folosi coridorul umanitar de transport al cerealelor pentru operațiuni militare împotriva forțelor Moscovei, a precizat, miercuri, Ministerul rus al Apărării.

"A fost posibilă obținerea garanțiilor necesare, în scris, din partea Ucrainei, privind neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene pentru efectuarea de operațiuni militare împotriva Federației Ruse (...)

Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului", a menționat ministerul.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că transporturile de cereale pe Marea Neagră urmau să se reia miercuri, la mijlocul zilei, după ce cu o zi înainte a fost anunțată oficial suspendarea acestor operațiuni.

Revenirea Rusiei în acordul cerealier a fost precedată de o discuție între Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce Moscova și-a suspendat participarea la acordul care garantează trecerea navelor cu grâu ucrainean prin Marea Neagră.

În urma discuției cu Putin, Erdogan s-a declarat "încrezător" privind menținerea acestui acord, au spus, marți, oficiali politici de la Ankara, citați de cotidianul Le Monde.

În schimb, președintele Rusiei i-a spus omologului turc că așteaptă "garanții reale" din partea Ucrainei.

Rușii s-au suspendat din acord după atacul asupra flotei de la Sevastopol, atribuit Ucrainei

"Este necesar ca Ucraina să ofere garanții reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, mai ales asupra neutilizării militare a coridoarelor umanitare", a comunicat Kremlinul.

Autoritățile de la Moscova au acuzat Ucraina că s-a folosit de drone lansate de pe o navă situată pe coridorul dedicat exporturilor de cereale pentru a ataca flota militară rusă la Sevastopol.

În acest context, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că țara sa "nu mai poate garanta" circulația navelor cu cereale dacă "Ucraina nu își va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare".

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Marea Neagrã cereale acord
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close