Antena 3 CNN Externe Rusia îşi exprimă satisfacţia faţă de acordul încheiat cu Iranul: Nu există perdanţi, doar câştigători

Rusia îşi exprimă satisfacţia faţă de acordul încheiat cu Iranul: Nu există perdanţi, doar câştigători

Rusia îşi exprimă satisfacţia faţă de acordul încheiat cu Iranul: Nu există perdanţi, doar câştigători
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Noi 2013   •   13:10
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi-a exprimat satisfacţia, duminică, faţă de acordul care a fost încheiat în dosarul nuclear iranian, apreciind că nu există "perdanţi", relatează AFP, conform Mediafax.
"Nu există perdanţi, toată lumea câştigă", a declarat el la ieşirea de la negocierile la care a participat, la Geneva, citat de agenţiile ruse.
Acordul, a spus Lavrov, deschide calea unor inspecţii aprofundate asupra programului nuclear iranian din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), consolidează încrederea în Orientul Mijlociu şi diminuează temerile unei proliferări nucleare.
"Va fi foarte dificil, de-acum, să fie ocolite datele colectate de AIEA. Suntem convinşi că Iranul va coopera cu bună credinţă cu Agenţia", le-a spus el unor jurnalişti ruşi.
În următoarele şase luni, negocierile vor stabili "parametrii de care Iranul are nevoie pentru o activitate nucleară paşnică, în special pentru producerea uraniului destinat centralelor sale nucleare, reactoarelor sale de cercetare şi reactoarelor care produc izotopi pentru uz medical sau umanitar", a adăugat ministrul.
Şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat totodată satisfacţia faţă de o relaxare a sancţiunilor occidentale impuse Iranului, prevăzută în acord. "Noi nu recunoaştem aceste sancţiuni unilaterale, deci este corect să se diminueze presiunea asupra Iranului prin eliminarea acestor sancţiuni unilaterale", a subliniat el.
Lavrov l-a felicitat pe noul preşedinte iranian Hassan Rohani pentru voinţa sa "serioasă" de a ajunge la un acord. "Odată cu venirea unui nou preşedinte în Iran, am simţit că declaraţiile cu privire la o dorinţă de rezolvare a acestor contencioase aveau o bază serioasă", a declarat el.
Grupul "5+1 şi Iranul au reuşit!", scria Lavrov duminică dimineaţa, cu un entuziasm neobişnuit, într-un mesaj postat pe Twitter. "Lumea nu şi-a ratat şansa", adăuga şeful diplomaţiei ruse.
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close