Antena 3 CNN Externe Reacția Rusiei, după ce a fost condamnată la CEDO în cazul Margaritei Gracheva, căreia soțul i-a tăiat mâinile cu toporul

Reacția Rusiei, după ce a fost condamnată la CEDO în cazul Margaritei Gracheva, căreia soțul i-a tăiat mâinile cu toporul

Autoritățile de la Moscova au reacționat oficial după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO a condamnat Rusia în cazul a patru femei, victime ale violenței domestice.

Reacția Rusiei, după ce a fost condamnată la CEDO în cazul Margaritei Gracheva, căreia soțul i-a tăiat mâinile cu toporul
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2021   •   16:03

Între femeile ale căror cazuri au determinat condamnarea Rusiei se numără și Margarita Gracheva (foto), căreia soțul gelos i-a amputat mâinile cu un topor.

CEDO a dispus, marți, ca statul rus să îi acorde 370.000 de euro despăgubiri Margaritei Gracheva

Și celelalte trei femei trebuie să primească despăgubiri financiare, potrivit CEDO, care a mai cerut Moscovei să-şi modifice "foarte urgent" cadrul juridic, întrucât nu conține nicio definiție a violențelor domestice.

Însă autoritățile ruse resping decizia Curții.

Kremlinul a exclus, joi, orice înăsprire a legislației interne referitoare la violența domestică.

"Considerăm că legislația în vigoare creează toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva acestui flagel. Forțele de ordine depun eforturile necesare", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În 2017, Rusia a relaxat prevederile legale privind actele de violență care se desfășoară în familie, cu excepția celor mai grave cazuri.

Această decizie a fost efectul unui curent conservator, care include Biserica ortodoxă și care este foarte influent în cercurile puterii.

Biserica ortodoxă rusă consideră că intervenția justiției în relațiile dintre membrii familiilor duce la distrugerea acestora, fiind "incompatibilă cu valorile spirituale şi morale tradiționale ale Rusiei".

În absența statisticilor oficiale, asociațiile specializate estimează la peste 16 milioane numărul femeilor ruse victime ale violențelor domestice, iar în fiecare an au loc cazuri dramatice care sunt relatate în presă şi relansează dezbaterea.

×
Subiecte în articol: Margarita Gracheva Rusia CEDO reactie
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close