Antena 3 CNN Externe Rusia, primul suspect după ce semnalul GPS a picat pe o parte importantă din teritoriul NATO | "Au testat mijloacele de război electronic în Kaliningrad"

Rusia, primul suspect după ce semnalul GPS a picat pe o parte importantă din teritoriul NATO | "Au testat mijloacele de război electronic în Kaliningrad"

Semnalul GPS - Sistemul de poziționare globală - a fost perturbat pe o porțiune importantă a teritoriului NATO, iar mai multe surse au arătat că acest fenomen a avut loc după ce rușii și-au activat în exclava Kaliningrad mijloacele EW.

Rusia, primul suspect după ce semnalul GPS a picat pe o parte importantă din teritoriul NATO | "Au testat mijloacele de război electronic în Kaliningrad"
Sursa foto: hepta / Bestimage
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2024   •   11:59

EW reprezintă abrevierea sintagmei Electronic Warfare (mijloace de război electronic, n.r.)

Perturbările GPS au fost semnalate, de marți, în Polonia.

Portalul de știri polonez Radio Zet a relatat că în nordul și centrul țării, semnalul GPS a fost, din nou, bruiat, fiind afectată inclusiv capitala Varșovia. Sursa citată a mai precizat că fenomenul este investigat și de agenția suedeză de informații militare.

Alte publicații poloneze au relatat, de asemenea, despre perturbări. O hartă a interferențelor a fost publicată de site-ul gpsjam.org.

Harta a dezvăluit amploarea problemelor GPS într-o mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferențe radioelectronice în zona exclavei Kaliningrad, vecină țării.

"Rușii au testat EW în Kaliningrad, așa că aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a postat pe rețeaua X Jürgen Nauditt, directorul unei organizații dedicate contracarării propagandei ruse.

La începutul lunii curente, blocarea semnalului GPS a mai fost detectată în părțile de est și sud-est ale celui mai nou membru al NATO, Finlanda.

Reprezentantul gpsjam.org, John Wiseman, a semnalat, în context, anunțul Ministerului rus al Apărării privind un exercițiu de război electronic al Flotei baltice ruse, cu baza la Kaliningrad.

Anunțul a fost făcut în decembrie, cu câteva zile înainte ca bruiajul în regiune să crească.

Alte surse amintesc că, în Ucraina, rușii au folosit bruiaj GPS pentru a perturba sistemele HIMARS, Excalibur și JDAM (Joint Direct Attack), de proveniență occidentală și au indicat că noile operațiuni de război electronic ar reprezenta un preambul în perspectiva unui viitor atac asupra Poloniei și țărilor baltice.

Sursa: Newsweek

×
Subiecte în articol: Rusia GPS NATO
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close