Antena 3 CNN Externe Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate

Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate

Rusia trimite prizonieri de război ucraineni pe linia frontului ca să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina.

Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   08:25

Rusia îi trimite pe soldaţii ucraineni pe care i-a capturat pe linia frontului ca să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit unei agenții de știri din Rusia citată de The Guardian.

Un videoclip publicat marți de RIA Novosti arată un grup de ucraineni echipați pentru război care jură credință Rusiei și vor face parte dintr-un nou batalion numit în onoarea lui Bogdan Hmelnițki – un personaj considerat erou național în Rusia pentru că a adus mai multe teritorii din Ucraina sub controlul Moscovei în secolul al XVII-lea.

Citeşte şi: Reacția unui copil grav bolnav atunci când a fost vizitat de Vladimir Putin în salonul de spital

Agenția de știri din Rusia a spus că batalionul a intrat în serviciul armatei ruse luna trecută. Associated Press nu a putut confirma autenticitatea reportajului sau al videoclipului și nici dacă prizonierii de război au fost trimiși la luptă cu forța.

"Autoritățile ruse pot să susțină că i-au recrutat pe bază de voluntariat, dar este greu de imaginat un scenariu în care un prizonier de război poate lua o decizie cu adevărat voluntară, dată fiind situația custodiei coercitive”, a transmis Iulia Gorbunova, cercetător-șef la Observatorul Drepturilor Omului, care se ocupă de cazul Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a spus că au mai existat cazuri în care prizonierilor de război ucraineni li s-a cerut să se ofere „voluntari” pentru acest batalion.

Aceștia erau ținuți în închisoarea Olenivka, care a fost aruncată în aer în iulie 2022. Rusia a spus că Ucraina a distrus închisoarea din estul țării cu o rachetă, dar Kievul a spus că explozia a fost pusă la cale de Moscova pentru a șterge urmele presupuselor abuzuri și omoruri comise împotriva prizonierilor ucraineni.

Citeşte şi: "În Ucraina, am salvat vieți. În Israel, am adunat cadavre" | Povestea impresionantă a Valeriei Dyksztejn, voluntară în două războaie

Rusia i-a folosit și pe proprii săi deținuți în luptele din Ucraina, oferind la schimb reducerea pedepsei dacă scapă cu viață din război.

Mai mult, armata rusă încearcă să își mărească efectivul printr-o „campanie de recrutare în Ucraina ocupată”, a transmis Karolina Hird de la ISW.

Prin mobilizarea prizonierilor de război ucraineni, utilizarea deținuților ruși și recrutarea ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate, Rusia își întărește armata „fără a fi nevoită să riște să sufere consecințele sociale ale unei mobilizări generale”, a mai spus Hird.

Tot anul acesta, presa din Rusia a scris că în jur de 70 de prizonieri de război ucraineni s-au alăturat batalionului. RIA Novosti a transmis că ucrainenii vor face parte dintr-o altă unitate din estul Ucrainei, care potrivit informațiilor de pe site-ul lor ar număra aproximativ 7.000 de luptători.

Având în vedere locul în care operează unitatea, Hird a spus că se așteaptă ca prizonierii ucraineni să fie folosiți pe linia frontului din Donețk și Zaporojie.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close