Antena 3 CNN Externe Rusia a masat tancuri și trupe la granița cu Ucraina. Pentagonul confirmă "o activitate neobișnuită" a armatei ruse

Rusia a masat tancuri și trupe la granița cu Ucraina. Pentagonul confirmă "o activitate neobișnuită" a armatei ruse

Imagini recente din satelit stârnesc noi temeri că președintele rus Vladimir Putin ar pregăti o invazie în Ucraina, în contextul acumulării de trupe și tehnică de luptă la granița dintre cele două state, relatează presa internațională.

Rusia a masat tancuri și trupe la granița cu Ucraina. Pentagonul confirmă "o activitate neobișnuită" a armatei ruse
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2021   •   14:30

Oficialii SUA sunt îngrijorați de mișcările "inexplicabile" are armatei ruse în zonă iar Departamentul american al Apărării monitorizează cu atenție ce se întâmplă în apropierea Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Suntem la curent cu informațiile publice privind activitatea militară neobișnuită a rușilor lângă Ucraina. Ne consultăm în continuare cu aliații și partenerii asupra acestei chestiuni. După cum am precizat anterior, orice acțiuni agresive sau de escaladare reprezintă un motiv de mare îngrijorare pentru SUA", a precizat Kirby.

Imaginile arată numeroase tancuri, vehicule blindate și unități de artilerie auto-propulsate, precum și trupe de infanterie, masate în apropierea orașului rus Yelnya, situat în apropiere de frontierele cu Ucraina și Belarus.

În clipuri video postate pe rețelele sociale se pot vedea, de asemenea, trenuri militare și convoaie de camioane care transportă tancuri și rachete în zona sud-vestică a Rusiei, aproape de frontiera ucraineană.

Analist: Se întâmplă ceva, și nu este un exercițiu

The Washington Post citează un oficial SUA care a declarat, sub condiția anonimatului, că "au fost unele mișcări" ale armatei ruse, însă nu atât de ample precum cele efectuate de Moscova mai devreme în decursul anului curent.

Masarea de tehnică militară și trupe, care include forțele Armatei 1-a Tancuri de Gardă, a început la sfârșitul lunii septembrie, după finalizarea unor exerciții militare comune Rusia - Belarus.

Fotografiile realizate de compania Maxar Technologies înfățișează, de asemenea, corturi unde sunt găzduiți soldații, o zonă administrativă, unități blindate și echipament auxiliar.

Trupele ruse nu s-au mai întors la bază după exercițiile comune cu Belarus

"Idee e că nu este un exercițiu. Nu pare să fie vorba de instrucția trupelor. Ceva se întâmplă. Ce anume?", a declarat pentru Washington Post Michael Kofman, directorul programului de studii dedicate Rusiei din cadrul grupului american de analiză CNA.

Pe baza imaginilor din satelit, Kofman arată că trupele celei de-a 41-a ArmateTerestre Combinate nu s-au întors la baza din orașul siberian Novosibirsk după exercițiul comun, ci s-au alăturat forțelor ruse aflate deja în apropiere de granița ucraineană.

Alte imagini, realizate la sol, arată cum lunetiști ruși participă la o competiție în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, dar tot în apropierea teritoriului ucrainean.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Moscova: "Un fals de proastă calitate"

Kremlinul a respins relatările privind masarea de trupe la granița cu Ucraina drept "un fals de proastă calitate" și a menționat că este decizia Moscovei unde își deplasează trupele pe cuprinsul teritoriului său. 

Informațiile referitoare la intensificare activităților militare ruse în apropiere de granița cu Ucraina vin la scurt timp după ce secretarul american al Apărări, Lloyd Austin, a efectuat o vizită în zona Mării Negre, cu opriri în Ucraina, Georgia și România.

De asemenea, mișcările armatei ruse vin după ce președintele Vladimir Putin a subliniat nevoia întăririi apărării anti-aeriene, indicând drept motiv activitățile NATO în apropierea granițelor Federației.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina invazie tancuri
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close