Antena 3 CNN Externe Pentru Marea Britanie, linia dintre apărarea Ucrainei și atacarea Rusiei se estompează tot mai mult | Analiză BBC

Pentru Marea Britanie, linia dintre apărarea Ucrainei și atacarea Rusiei se estompează tot mai mult | Analiză BBC

Ucraina se luptă pentru propria sa existență în războiul declanșat de Rusia, comentează corespondentul BBC James Landale.

Pentru Marea Britanie, linia dintre apărarea Ucrainei și atacarea Rusiei se estompează tot mai mult | Analiză BBC
Sursa foto: Sgt Mark Webster RLC / Ministerul britanic al Apărării / Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    26 Apr 2022   •   14:16

"Prin urmare, nu e nicio surpriză că forțele ucrainene ar ținti liniile de aprovizionare peste granița cu Rusia. De asemenea, la fel de puțin surprinzător este faptul că puterile occidentale sunt destul de relaxate în legătură cu faptul că unele dintre armele lor sunt utilizate în astfel de lovituri", scrie jurnalistul britanic.

"Interesantă este franchețea cu care James Heappey, ministrul britanic al Apărării, admite acest lucru. În alte conflicte, precum cel din Yemen, miniștrii britanici tind să fie reținuți în legătură cu utilizarea armelor furnizate de Londra", adaugă Landale.

Notând că ministrul Heappey vorbește mai mult ca fost militar decât ca politician, jurnalistul remarcă faptul că sinceritatea demnitarului reflectă, pe de altă parte, implicarea tot mai accentuată a NATO în conflictul din Ucraina.

"Armele furnizate de statele occidentale sunt tot mai mari și mai puternice. Una este să le dai ucrainenilor arme anti-tanc cu rază scurtă, de tip bazooka, și alta este să le furnizezi drone și piese de artilerie ale căror proiectile pot trece peste graniță. Linia dintre apărarea Ucrainei și atacarea Rusiei se estompează tot mai mult", concluzionează corespondentul BBC.

Într-o relatare publicată mai devreme în cursul zilei de marți, serviciul public de știri din Marea Britanie îl cita pe ministrul Apărării, James Heappey, care a declarat pentru emisiunea "Today" de la postul BBC Radio 4 că "este complet legitim" ca Ucraina să lanseze lovituri în Rusia cu arme furnizate de guvernul de la Londra.

Declarația lui Heappey vine după ce ministrul de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat NATO că s-a angajat "într-un război cu Rusia prin intermediar".

Serghei Lavrov: ”Riscul unui război nuclear este real și grav!"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul să nu subestimeze riscurile de conflict nuclear.

Potrivit lui Lavrov, Alianța Nord-Atlantică, NATO este, în esență, angajată într-un război proxy (prin intermediar, n.r.) cu Rusia, furnizând Kievului armament. 

Declarațiile au fost făcute într-un interviu difuzat la televiziunea de stat din Rusia. 

Lavrov a insistat că țara lui se străduiește să reducă riscurile unui război nuclear.

"Aceasta este poziția noastră cheie pe care ne bazăm. Riscurile acum sunt considerabile.  Nu aș vrea să cresc aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori asta. Pericolul este grav, real și nu trebuie să-l subestimăm", a spus Lavrov. 

Blindate Stormer echipate cu rachete Starstreak, trimise Ucrainei de Marea Britanie

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că țara sa oferă Ucrainei un număr "mic", neprecizat, de vehicule blindate Stormer, echipate cu lansatoare de rachete antiaeriene Starstreak.

Wallace a menționat în Parlamentul britanic că aceste vehiculele oferă "capacități antiaeriene îmbunătățite, cu rază scurtă de acțiune, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte".

Potrivit oficialului, rachetele Starstreak au fost deja desfășurate și utilizate în Ucraina în ultimele trei săptămâni.

Foto: blindat britanic Stormer surprins în timp ce lansează o rachetă Starstreak
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close