Antena 3 CNN Externe Ruşii au pus ochii pe Lună şi o vor doar pentru ei. Colonizarea singurului satelit natural al Terrei va începe în 2030

Ruşii au pus ochii pe Lună şi o vor doar pentru ei. Colonizarea singurului satelit natural al Terrei va începe în 2030

Ruşii au pus ochii pe Lună şi o vor doar pentru ei. Colonizarea singurului satelit natural al Terrei va începe în 2030
08 Mai 2014   •   16:30

Rusia a schiţat un program pentru colonizarea Lunii şi are intenţia să trimită primele echipe să construiască aici baze permanente până la începutul anului 2030, transmite cotidianul Izvestia, citând surse oficiale.

"Luna este subiectul viitoarelor explorări a civilizaţiei terestre şi reprezintă un punct de interes strategic în competiţia geopolitică de exploatare a resurselor naturale localizate aici, în secolul 21", se arată într-un raport al Academiei Ruse de Ştiinţă, efectuat în colaborare cu Agenţia Spaţială Roscosmos şi Universitatea de Stat din Moscova.

Programul respectiv are în vedere construirea unor baze ce vor fi locuite de oameni, care vor urma să testeze calităţile de la suprafaţă şi din subsolul lunar.
Specialiştii ruşi susţin că singurul satelit al Terrei este bogat în minerale, resurse care pot fi variante alternative la cele existente pe planeta noastră.


Proiectul spaţial se doreşte a fi unul independent faţă de alte state, pentru o exploatare cât mai profitabilă a resurselor lunare.
Propunerile anterioare de explorare a Lunii se concentrau pe o colaborare strânsă, la nivel internaţional, având în vedere că nicio ţară nu îşi poate permite un efort financiar atât de mare, care să permită dezvoltarea unei tehnologii interplanetare.

În următorii 16 ani, Rusia va lansa trei sau patru proiecte lunare. Primele expediţii vor avea loc între anii 2016-2025 şi vor avea ca obiect definirea compoziţiei chimice şi fizice a polului sudic lunar, acolo unde vor fi amplasate viitoarele tabere umane.

Drumurile dus-întors sunt programate să se desfăşoare în perioada 2028-2030, iar exploatrea propriu-zisă să debuteze între anii 2030-2040.

Bugetul alocat pentru primele faze ale acestui program îndrăzneţ depăşeşte 800 de milioane de dolari, anunţă sursa citată.

Expediţiile lunare, începute de URSS în 1959, cu programul "Luna", culminând cu prima aselenizare umană, realizată de SUA, 10 ani mai târziu, au scos la iveală bogate zăcăminte de aluminiu, fier, titaniu şi alte minerale.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close