Antena 3 CNN Externe S-a împlinit un an de la declanşarea ofensivei israeliene în Gaza

S-a împlinit un an de la declanşarea ofensivei israeliene în Gaza

S-a împlinit un an de la declanşarea ofensivei israeliene în Gaza
Sursa foto: Fasia Gaza
27 Dec 2009   •   13:59

Duminică se împlineşte un an de la declanşarea ofensivei israeliene în Gaza, împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. Cele trei săptămâni de lupte s-au soldat cu peste 1400 morţi în rândurile palestinienilor şi alţi 13 în Israel. Războiul a pus capăt tirului rachetelor palestiniene asupra sudului Israelului, dar nu şi conflictului de lungă durată dintre cele două părţi.

La 27 decembrie anul trecut, după expirarea unui armistiţiu precar cu Hamas, Israelul a dezlănţuit asupra Fâşiei Gaza un atac aerian care a surprins total mişcarea islamistă. Sute de luptători şi mai mulţi comandanţi ai Hamas au fost ucişi în doar câteva minute. Bombardamentele au continuat şi în zilele următoare. Palestinienii au denunţat atacarea deliberată a cartierelor civile; în replică, Israelul a acuzat Hamas că-i folosea pe localnici ca ?scuturi umane".

Forţele terestre israeliene au intrat în acţiune la 3 ianuarie, în timp ce zeci de mii de locuitori din Gaza îşi părăseau locuinţele. Armata israeliană a înregistrat primele pierderi umane, dintre care unele provocate, din greşeală, de focul propriilor trupe. Victimele palestiniene, militare şi civile, erau, însă, mult mai numeroase.

După încheierea luptelor, o misiune a Naţiunilor Unite avea să acuze ambele părţi, dar mai ales Israelul, de crime de război sau crime împotriva umanităţii, rămase nepedepsite. Pe fondul presiunilor internaţionale, tot mai puternice, pentru oprirea luptelor, Israelul şi apoi Hamas au declarat, unilateral, încetarea focului.

Mişcarea islamistă a calificat retragerea armatei israeliene drept ?o victorie remarcabilă", dar bilanţul real arată altceva. Potrivit propriilor statistici, 1.400 de palestinieni au murit iar pagubele materiale sunt estimate la două miliarde de dolari. Hamas a trebuit să oprească tirul rachetelor asupra sudului Israelului, iar blocada Fâşiei Gaza rămâne şi astăzi în vigoare. În afara militanţilor islamişti mereu sfidători, localnicii şi-au pierdut aproape orice speranţă.

Sâmbătă, cu o zi înaintea împlinirii unui an de la război, armata israeliană a ucis şase palestinieni - trei în Cisiordania şi trei în Gaza. Autoritatea palestiniană a denunţat incidentele care ar putea relansa escaladarea violenţei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close