Antena 3 CNN Externe S-au sucit: "Copiii romi care cerşesc sunt VICTIME, nu infractori", arată un raport al autorităţilor elveţiene

S-au sucit: "Copiii romi care cerşesc sunt VICTIME, nu infractori", arată un raport al autorităţilor elveţiene

S-au sucit: "Copiii romi care cerşesc sunt VICTIME, nu infractori", arată un raport al autorităţilor elveţiene
Sursa foto: Foto:news.bbc.co.uk
29 Mar 2012   •   11:33

Copiii romi care cerşesc şi fură în Elveţia sunt victime ale traficului de persoane şi au nevoie de o protecţie mai bună, nu infractori, se arată într-un raport al autorităţilor elveţiene ale cărui recomandări au fost puse în practică la Berna, scrie Swissinfo.ch.

"Unele persoane sunt iritate de cerşetori iar altele le simpatizează, însă aceasta este o reacţie greşită atunci când este vorba despre cerşetoria organizată", a declarat Reto Nause, responsabil cu securitatea în oraşul Berna.

"În spatele cereşetori se ascund organizaţii criminale cu sânge rece. Aceşti copii sunt, după toate aparenţele, victime ale traficului de persoane. Este o problemă uriaşă, iar noi trebuie să îi protejăm", a subliniat oficialul.
   
În acest sens, Asociaţia Oraşelor Elveţiene, municipalitatea din Berna şi Unitatea elveţiană de cordonare a luptei împotriva traficului de persoane au creat un set de măsuri şi recomandări destinate autorităţilor.
   
Potrivit acestora, "situaţia ideală" este revenirea voluntară a copiilor în ţara de origine şi reintegrarea socială.

În cadrul proiectului Agora, oraşul Berna a rezervat locuri pentru tinerii cerşetori, este vorba în principal despre romi din România şi Bulgaria, într-un centru special, în care au primit educaţie până când autorităţile au soluţionat problema revenirii în ţară.
   
În general, tinerii nu vin în Elveţia de bunăvoie, ci sunt aduşi de traficanţi cu scopul de a face bani. Aceşti "controlori" cumpără, de obicei, copiii de la familiile lor, după care îi antrenează să cerşească şi să fure în diferite ţări, a declarat Boris Mesaric, şeful unităţii guvernamentale de coordonare a luptei împotriva traficului de persoane.

"Nu aş spune că Elveţia este principala ţintă (a cerşetorilor din Bulgaria şi România), dar trebuie să fim pregătiţi în cazul unei schimbări. De aceea, pentru noi este important să monitorizăm situaţia şi să studiem metode pentru a-i face faţă", a subliniat el.

In ianuarie 2009, Toni Bruner, preşedintele partidului de dreapta populist, antieuropean şi xenofob din Elveţia, împreună cu alţi membri ai partidului, au fralizat mai multe afişe controversate cu privire la libera circulaţie a muncitorilor din România şi Bulgaria.

Mai mult, acesta vorbea în acea perioadă despre "corbii care sunt păsări agresive şi hoaţe şi care ameninţă existenţa altor păsări"

×
Subiecte în articol: atac cibernetic
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close