Antena 3 CNN Externe S&P a retrogradat Serbia cu o treaptă, la "BB minus", cu perspectivă negativă

S&P a retrogradat Serbia cu o treaptă, la "BB minus", cu perspectivă negativă

S&P a retrogradat Serbia cu o treaptă, la "BB minus", cu perspectivă negativă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    07 Aug 2012   •   22:29

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a revizuit marţi, în scădere cu o treaptă, ratingul suveran pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală al Serbiei, de la "BB" la "BB minus", cu perspectivă negativă, informează Reuters.

De asemenea, agenţia a confirmat calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală la "B".

Perspectiva negativă atribuită Serbiei reflectă opinia S&P că deficitul extern şi cel fiscal, care s-a deteriorat în prima jumătate a acestui an, ar putea crea vulnerabilităţi mai mari pentru acest stat, afectat de interferenţa instituţiilor interne şi de efectele negative ale crizei datoriilor din zona euro.

Performanţa mai slabă la export şi creşterea costurilor de creditare au afectat contul curent, iar S&P estimează că ieşirile de numerar de la subsidiarele băncilor străine se ridică la 1,5% din PIB în primele cinci luni.

De asemenea, avertizează S&P, schimbările legislative ar putea reduce independenţa şi eficacitatea Băncii Centrale a Serbiei, afectând stabilitatea monetară a ţării.

Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit luni al doilea oficial al Băncii Centrale a Serbiei care şi-a prezentat demisia, din cauza unei legi care ameninţă independenţa acestei instituţii şi riscă intrarea ţării în UE.

Markovic a demisionat luni, după ce pe 4 august Parlamentul Serbiei a adoptat legea prin care controlul Băncii Centrale a Serbiei revine Parlamentului, noile reglementări fiind puternic criticate de UE, Banca Mondială şi FMI.

Recent, şi guvernatorul Băncii Centrale a Serbiei şi-a prezentat demisia, din cauza legii care reduce autonomia instituţiei.



×
Subiecte în articol: Serbia Standard & Poor's
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close