Antena 3 CNN Externe Cum a supraviețuit Ucraina unui uriaș scandal de corupție, în plin război

Cum a supraviețuit Ucraina unui uriaș scandal de corupție, în plin război

Ucraina a fost zguduită la finalul lunii ianuarie de un amplu scandal de corupție. Mai mulți demnitari ucraineni și-au anunțat demisia sau au fost demiși.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   14:01

În centrul scandalului au stat achizițiile de provizii pentru armată la prețuri supraevaluate.

Dimensiunea corupției din administrația ucraineană a devenit clară după ce ministrul adjunct pentru Infrastructură a fost arestat pentru că ar fi primit mită 400.000 USD pentru un import de generatoare electrice.

Printre primii oficiali care au demisionat s-au aflat vice-ministrul apărării, Viaceslav Șapovalov, șeful adjunct al administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, și procurorul general adjunct, Oleksii Simonenko.

Timoșenko, unul dintre puținii colaboratori ai președintelui Zelenski care a rezistat în funcție de la alegerile din 2019 și care superviza în special proiecte de reconstrucție instalațiilor avariate de loviturile rusești, a fost nominalizat în mai multe scandaluri în timpul și înainte de invazia Moscovei.

Citește și: Situație halucinantă la Kiev: dați afară de Zelenski, Procurorul General și șeful Serviciilor Secrete n-au fost, de fapt, demiși

El a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de General Motors în scopuri umanitare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să minimalizeze efectele scandalului și a spus că demiterile celor acuzați de corupție ar trebui văzute ca o operațiune de rutină.

În 2019, când a ajuns la putere, Zelenski a promis că va combate corupția la toate nivelurile, pentru că fenomenul luase o amploare fără precedent.

Ziarul Le Monde a scris după scandalul de corupție din ianuarie că felul în care autoritățile de la Kiev combat corupția este îndeaproape urmărit de Occident, în situația în care, Ucraina depinde de ajutorul internațional în conflictul cu Rusia.

În plus, în calitate de candidat la Uniunea Europeană, Kievul trebuie să prezinte un dosar exemplar.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close