Antena 3 CNN Externe Scandalul oficialilor lui Putin care au survolat România și au forțat intrarea în Republica Moldova: un diplomat al Moscovei, pe cale să fie expulzat de la Chișinău

Scandalul oficialilor lui Putin care au survolat România și au forțat intrarea în Republica Moldova: un diplomat al Moscovei, pe cale să fie expulzat de la Chișinău

Autoritățile de la Chișinău examinează măsura declarării unui diplomat rus drept 'persona non grata', cu consecința obligației acestuia de a părăsi țara.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2023   •   14:23

Conform presei din Republica Moldova, citată de Antena 3 CNN, escaladarea tensiunilor între Moscova și Chișinău vine după ce delegația condusă de liderul din Tatarstan, Rustam Minnihanov (foto), a aterizat la Chișinău, deși acest lider regional rus a fost avertizat să nu vină în țară.

Membrilor delegației, care au survolat, în prealabil, teritoriul României, nu li s-a permis accesul în țară, unde fuseseră invitați la o acțiune electorală în Găgăuzia.

După incidentul petrecut luni, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat, miercuri, convocarea ambasadorului rus Oleg Vasnețov.

Între timp, autoritățile moldovenești au retras cartelele de acces pe aeroportul din Chișinău pentru doi membri ai misiunii diplomatice ruse.

Citește și: Oficialul trimis de Putin a survolat nestingherit România înainte de a fi oprit pe aeroportul din Chișinău

Purtător de cuvânt al guvernului de la Chișinău: "Diplomații ruși au avut un comportament necorespunzător"

"Se va examina declararea persona non-grata a unui oficial la ambasada rusă", a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.

Potrivit acestui oficial, măsurile la adresa diplomaților ruși au legătură cu "comportamentul necorespunzător" al acestora în cazul legat de delegația președintelui din Tatarstanului. 

"Ne aflăm în Chișinău. Am aterizat cu puțin timp în urmă la invitația lui Petrov și Suholdolski, care recent au vizitat republica noastră. Aveam un program amplu dar, din păcate, autoritățile din Republica Moldova au luat decizia că noi nu suntem doriți aici și că nu putem vizita țara. Astfel, nu vom putea participa la congres", a declarat, luni, Rustam Minnihanov după ce a fost oprit pe aeroportul din Chișinău.

Cei nominalizați de Minnihanov drept responsabili pentru invitarea delegației ruse sunt Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și Victor Petrov, un candidat în alegerile din Găgăuzia, care vor avea loc în data de 30 aprilie.

Deputat PAS:  "Este ilegal ca politicieni dintr-un stat terorist să vină aici!"

Scandalul s-a ramificat la nivel politic: deputatul partidului de guvernământ, PAS, Adrian Cheptonar,  arătat că oficialii care provin dintr-un stat agresor nu pot intra în Republicii Moldova pentru a face campanie electorală. 

"Președintele Tatarstanului, însoțit de un mitropolit, funcție care are de obicei grad echivalat de general la FSB, au încercat să intre în Moldova, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la alegerile din Găgăuzia. Cu un luxos avion privat. Obișnuiți anterior că pot face orice doresc pe teritoriul țării noastre, astăzi nacealnicilor (șefilor, n.r.) ruși li s-a interzis accesul în Republica Moldova.

Pentru că așa trebuie! Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști și preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală. Drept rezultat, avionul rusesc s-a dus azi în aceeași direcție cu nava militară rusească", a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook, cu o aparentă referire la crucișătorul "Moskva", participant la capturarea Insulei Șerpilor la începutul invaziei ruse și scufundat ulterior în Marea Neagră, anul trecut. 

Fostul președinte socialist Igor Dodon, s-a arătat, în schimb, scandalizat de blocarea delegației rusești.

"Ceea ce a făcut Guvernul nostru este o rușine. Este un scuipat în direcția popoarelor moldovenești și găgăuze care s-au remarcat mereu prin ospitalitate", a spus el.

Presa din Republica Moldova amintește, în context, că Rustam Minnikhanov, liderul aflat la originea acestui scandal, este nu doar șeful Republicii Tatarstan, ci și unul dintre membrii-cheie ai partidului prezidențial "Rusia Unită", cel mai mare din Federația Rusă.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close