Antena 3 CNN Externe Secretarul General al NATO cere Turciei să aprobe "acum" intrarea Suediei și Finlandei în alianță | Răspunsul guvernului de la Ankara

Secretarul General al NATO cere Turciei să aprobe "acum" intrarea Suediei și Finlandei în alianță | Răspunsul guvernului de la Ankara

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut Turciei să ratifice rapid admiterea Suediei şi Finlandei în NATO.

Secretarul General al NATO cere Turciei să aprobe "acum" intrarea Suediei și Finlandei în alianță | Răspunsul guvernului de la Ankara
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2023   •   15:29

Stoltenberg și-a transmis mesajul în cursul unei vizite la Ankara, în contextul în care ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a semnalat că Suedia  "încă nu îndeplinește criteriile" necesare.

"Cred în continuare că este momentul să fie ratificată acum aderarea Finlandei şi Suediei", a spus Jens Stoltenberg, a cărui vizită are drept obiectiv oficial exprimarea solidarității, după seria seismică devastatoare de săptămâna trecută care a ucis doar în Turcia cel puțin 36.000 de oameni.

Însă Mevlut Cavusoglu a indicat că țara sa ar prefera o decuplare a aderării celor două state.

"Nu ar fi realist să afirmăm că Suedia a îndeplinit deplin obligațiile care decurg din protocolul de aderare. Turcia este pregătită să evalueze procesul de aderare a Finlandei la NATO separat de Suedia", a spus ministrul turc, conform cotidianului Le Figaro.

Citește și: Secretarul General al NATO: "Ucraina are o fereastră de oportunitate pentru înclinarea balanței pe front"

Și ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut, luni, Turciei și Ungariei să ratifice rapid tratatele pentru admiterea Suediei și Finlandei în Alianța Nord-Atlantică, argumentând că astfel va fi consolidată apărarea comună.

Toate statele trebuie să ratifice "fără întârziere" aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, a declarat Baerbock cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Helsinki cu omologul său finlandez, Pekka Haavisto.

Aderarea Finlandei și Suediei, care au aplicat pentru statutul de membru NATO după invazia rusă în Ucraina, trebuie aprobată de toate cele 30 de țări ale alianței.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close