Antena 3 CNN Externe Șeful armatei din Cehia: "Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina. Rusia va rămâne o amenințare și după conflict"

Șeful armatei din Cehia: "Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina. Rusia va rămâne o amenințare și după conflict"

Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina și pentru a face față unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar și după ce conflictul armat se va termina.

Șeful armatei din Cehia: "Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina. Rusia va rămâne o amenințare și după conflict"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Sep 2023   •   16:18

Estimarea aparține lui Karel Rehka (foto), șeful Statului Major General al armatei cehe, într-un interviu pentru Reuters.

În contextul în care unii oficiali militari occidentali au vorbit de progresele mici și prea lente ale contraofensivei de vară ucrainene, acest general ceh a spus nu se simte frustrat de ritmul cu care înaintează forțele Kievului.

"Așa arată o ofensivă militară. Nu este ca un film despre Al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp", a afirmat el.

Ucraina și-a lansat contraofensiva în iunie și a cucerit până în prezent doar aproximativ 12 mici localități, anunțând, pe de altă parte, că în ultimele săptămâni a străpuns linia defensivă a Rusiei și se așteaptă să avanseze mai repede.

Moscova susține că ofensiva Kievului a eșuat deja.

Șeful Statului Major General al armatei din Cehia: "Sprijinind militar Ucraina, Occidentul câștigă timp"

"Cred că, la ora actuală, niciuna dintre părți nu are capacitatea de a-și atinge în viitorul apropiat obiectivele ultime declarate. Nu va dura câteva săptămâni, va dura mult timp, probabil. Și este important să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni o lungă perioadă de timp", a apreciat Rehka.

Cehia, stat NATO, a contribuit cu muniție, tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete și obuziere la efortul de război în Ucraina, iar șeful Statului Major al armatei a declarat că țara sa are încă arme în depozite pe care le-ar putea furniza.

"Trecem în revistă diferite depozite, precum și planuri și concepte și încercăm să identificăm ce putem oferi în plus. Mai avem unele lucruri, inclusiv echipamente grele", a adăugat el, fără a da detalii.

În vârstă de 48 de ani și având gradul de general-locotenent, Karel Rehka s-a pregătit la colegiul militar Sandhurst în Marea Britanie, și-a completat pregătirea în SUA şi a servit în Afganistan.

El crede că sprijinirea Ucrainei ajută Occidentul să câștige timp după ani de cheltuieli insuficiente în domeniul apărării.

În plus, generalul ceh a prezis că Moscova va acționa mai puțin predictibil și că va reprezenta o amenințare serioasă la adresa Occidentului chiar și după încheierea conflictului în Ucraina.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close