Antena 3 CNN Externe Șeful diplomației americane comentează contraofensiva ucraineană în care Kievul a pierdut 15% din blindatele trimise de SUA

Șeful diplomației americane comentează contraofensiva ucraineană în care Kievul a pierdut 15% din blindatele trimise de SUA

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a comentat acțiunile contraofensive recente ale Ucrainei și a estimat că acestea vor avea ca efect apropierea perspectivei de pace.

Șeful diplomației americane comentează contraofensiva ucraineană în care Kievul a pierdut 15% din blindatele trimise de SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2023   •   09:55

"Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziția Ucrainei la masa negocierilor şi să-l preseze pe Vladimir Putin să negocieze, într-un final, sfârșitul acestui război pe care l-a început.

Astfel, contraofensiva ar putea să apropie pacea, nu s-o îndepărteze", a declarat Blinken (foto) într-o conferință de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani, aflat într-o vizită la Washington.

Secretarul de stat american s-a declarat încrezător în succesul forțelor ucrainene, în timp ce Kievul a anunţat - duminică și luni - că a preluat controlul în câteva sate din regiunea estică Doneţk.

Acestea sunt primele câștiguri teritoriale obținute de forțele Kievului după ce președintele Volodimir Zelenski a admis, sâmbătă, că armata ucraineană desfășoară "acțiuni de contraofensivă", fără a oferi alte detalii.

Citește și: Rusia a atacat Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Potrivit secretarului de stat american, orice pace va trebuie să fie "durabilă".

"O pace care să nu lase Rusia pe loc și care să nu îi dea răgaz să se reînarmeze şi să atace din nou peste șase luni, un an sau doi", a explicat Antony Blinken.

El a mai spus că se aşteaptă ca NATO să acorde Ucrainei un "sprijin politic şi practic robust" în cadrul summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius, din luna  iulie.

Ce pierderi a înregistrat Ucraina în contraofensiva în care a anunțat că a recâștigat trei sate din Donețk

Trupele ucrainene au înregistrat mai multe pierderi care includ tehnică militară furnizată de SUA, după declanșarea contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă.

O analiză realizată pe baza surselor deschise, citată de CNN, arată că Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate Bradley americane în ultimele zile.

În paralel, oficialii de la Kiev au anunțat că au recucerit trei sate în estul regiunii Donețk.

Cele 16 vehicule Bradley, care sunt fie distruse, fie avariate și abandonate, reprezintă aproape 15% din totalul de 109 pe care Washingtonul l-a furnizat Kievului, precizează Jakub Janovsky, de la site-ul olandez Oryx de analiză a informațiilor open-source.

Instituția respectivă colectează dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, declanșată pe 24 februarie 2022.

Vehiculele Bradley se numără printre cele aproape 3.600 de echipamente militare pe care Ucraina le-a pierdut în război, menționează Oryx. Pe de altă parte, sursa citată arată că a documentat pierderea a peste 10.600 de echipamente militare rusești.

Blindatul de luptă șenilat Bradley poate transporta aproximativ 10 soldați și este folosit pentru a deplasa infanteriști pe câmpul de luptă și pentru a furniza foc de sprijin.

La momentul când SUA au anunțat că vor trimite vehicule Bradley în Ucraina, analiștii militari au avertizat că, pentru a-și dovedi eficacitatea în luptă, acestea vor avea nevoie de o combinație de capabilități care include sprijin aerian, de artilerie și informațional.

"Un echipament precum Bradleys este minunat, dar trebuie să fie folosit împreună cu toate aceste facilități", a declarat analistul militar al CNN, generalul în retragere James Marks.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close