Antena 3 CNN Externe Serbia mai face un pas spre integrarea în UE

Serbia mai face un pas spre integrarea în UE

Serbia mai face un pas spre integrarea în UE
15 Iun 2010   •   04:14

Serbia a făcut un pas crucial spre integrarea în Uniunea Europeană, după ce Olanda şi Marea Britanie au renunţat la opoziţia la integrare, urmare a progreselor făcute în anchetele privind crime de război.

Miniştrii de externe ai UE au acceptat să implementeze şi să ratifice un tratat de ajutor şi comerţ, cunoscut ca Acordul de Asociere şi Stabilizare, cu Serbia, o precondiţie pentru intrarea în UE.

Următorul pas, o analiză formală a cererii de candidatură a Serbiei, este aşteptat în "câteva luni".

Anchetatorii ONU vor continua să monitorizeze cooperarea Belgradului în vânarea generalului Ratko Mladic, comandantul sârb care a a fost condamnat pentru masacrul de la Srebrenica în urmă cu 15 ani.

Pretenţiile Serbiei asupra Kosovo şi provocările legale la independenţa sa la Curtea Internaţională de Justiţie vor fi de asemenea analizate înainte de discuţiile pentru integrarea în UE.

Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a atacat, luni, "obsesia" pentru revenirea ţării sale, fostă provincie sârbă, la Serbia.

Olanda, care a avut trupe în Srebrenica, şi-a ridicat în cele din urmă veto-ul la aderarea Serbiei, după ce Serge Brammertz, procurorul ONU pentru crime de război a lăudat cooperare sârbă, inclusiv operaţiuni "de succes" de căutare şi confiscare.

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Serbia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close