Antena 3 CNN Externe Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

Serbia şi Kosovo au semnat un acord-cheie în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor
Sursa foto: Foto: reporter.mk
26 Aug 2015   •   17:55

Premierii din Serbia şi Kosovo au semnat un acord privind patru sectoare, printre care cel al energiei şi al telecomunicaţiilor, ceea ce constituie un pas către "avansarea celor două părţi în demersul lor pentru aderarea la UE", potrivit unui oficial UE, informează site-ul postului de radio RFE/RL.
   
După o serie de discuţii în Bruxelles, premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, şi cel al Kosovo, Isa Mustafa, au ajuns, marţi, la un acord în privinţa a patru sectoare esenţiale printre care telecomunicaţiile şi sectorul energiei.
   
"Înţelegerea de azi reprezintă un acord istoric în procesul de normalizare (a relaţiilor dintre cele două teritorii - n.r.)", a declarat Federica Mogherini, responsabilul UE pe politici externe. Oficialul UE a adăugat că "astfel de soluţii ca cea de astăzi aduc beneficii concrete oamenilor şi, în aceslaşi timp, celor două părţi pentru a avansa în demersul lor pentru aderarea la UE".
   
Prin acest acord comun, cetăţenii sârbi din nordul Kosovo vor beneficia de mai multe drepturi şi vor putea să soluţioneze câteva probleme locale precum cele din sectorul economic şi cel al educaţiei, oferindu-li-se, astfel, şi posibilitatea de a accesa fonduri de la Belgrad. De asemenea, Kosovo va primi un cod telefonic propriu, al ţării, ceea ce reprezintă un pas în plus în procesul de recunoaştere a suveranităţii Kosovo faţă de Serbia, independenţă declarată în 2008.
   
Încheierea acordului a avut loc cu o zi înainte de summitul din Viena la care vor participa liderii UE, inclusiv cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi şefii statelor balcanice. Discuţiile din cadrul summitului se vor concentra asupra crizei imigranţilor din Europa şi asupra ţărilor care şi-au exprimat opţiunea de a fi membre UE.
   

×
Subiecte în articol: Serbia
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close