Antena 3 CNN Externe Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina vor discuta în Turcia | Kremlin: "Dacă Ucraina acceptă condițiile, oprim focul într-o clipă"

Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina vor discuta în Turcia | Kremlin: "Dacă Ucraina acceptă condițiile, oprim focul într-o clipă"

Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina urmează să se întâlnească în Turcia.

Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina vor discuta în Turcia | Kremlin: "Dacă Ucraina acceptă condițiile, oprim focul într-o clipă"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Mar 2022   •   14:11

BBC, care transmite această informație, precizează că Serghei Lavrov (foto, drepta) și Dmitro Kuleba (foto, stânga) vor discuta joi, în Antalia.

Întâlnirea miniștrilor de externe vine în contextul în care invazia rusă continuă în Ucraina.

Partea ucraineană a acuzat partea rusă că, în ultimele zile, și-a intensificat tirurile asupra civililor și că pregătește un 'atac total' asupra capitalei Kiev.

O a treia rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană urma să se desfășoare luni după-amiază, de la ora 16.

Kremlin: "Operațiunea militară rusă se oprește 'într-o clipă' dacă ucrainenii acceptă condițiile"

Rusia cere Ucrainei să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe Constituția pentru a consacra principiul neutralității de stat, să recunoască Peninsula Crimeea drept teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca teritorii independente, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus pentru Reuters că partea rusă a transmis părții ucrainene că este gata să-și oprească acțiunea militară "într-o clipă" în cazul în care Kievul îndeplinește aceste condiții.

Este cea mai explicită declarație a Rusiei de până asupra condițiilor de încetare a focului și asupra obligațiilor pe care vrea să i le impună Ucrainei, de la începutul războiului, pe 24 februarie.

"Ar trebui să facă amendamente la Constituția lor, conform cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a intra în orice bloc. Am mai vorbit despre recunoașterea Crimeei drept teritoriu rusesc și despre recunoașterea faptului că Donețk și Lugansk sunt state independente. Și asta este. Se va opri într-o clipă", a declarat Peskov pentru Reuters.

Prezentarea cererilor Rusiei vine în timp ce delegațiile din Rusia și Ucraina se pregăteau să se întâlnească, luni după-amiază, pentru a treia rundă de discuții.

Până în prezent, armata rusă a provocat sute de decese în rândul civililor ucraineni și distrugeri semnificative în mai multe orașe, dar nu a reușit să captureze capitala Kiev, unde un masiv convoi militar, lung de zeci de kilometri, pare blocat de apărarea ucraineană de mai multe zile.

Invazia a determinat, până luni, plecare a 1,7 milioane de civili din Ucraina, Rusia trecându-și în cont, cu această ocazie, cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov Dmitro Kuleba
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close