Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov arată spre Republica Moldova și spune că ar putea avea soarta Ucrainei: "Nerăbdătoare să intre în NATO, Maia Sandu e gata de orice"

Serghei Lavrov arată spre Republica Moldova și spune că ar putea avea soarta Ucrainei: "Nerăbdătoare să intre în NATO, Maia Sandu e gata de orice"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că se folosește de Republica Moldova pentru a slăbi Rusia.

Serghei Lavrov arată spre Republica Moldova și spune că ar putea avea soarta Ucrainei: "Nerăbdătoare să intre în NATO, Maia Sandu e gata de orice"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2023   •   12:57

Este un pretext similar cu narațiunea repetată insistent de Moscova la adresa Kievului înainte de invazia în Ucraina, din 24 februarie anul trecut.

În cadrul unui interviu la postul Rusia 24, Lavrov a fost întrebat ce țară "din apropierea Rusiei" ar putea urma calea care a dus la invadarea ei de către trupele Moscovei.

"Este avută acum în vedere Republica Moldova pentru acest rol.

În primul rând, pentru că (occidentalii) au putut să impună un șef de stat folosind metode nedemocratice. Un președinte care este, pur și simplu, nerăbdător să intre în NATO, care are cetățenie română și este pregătit de unirea cu România și care, în general, este gata de orice", a susținut Lavrov.

Citește și: Șeful spionilor ruși rupe tăcerea | "NATO ridică miza, dar nu va reuși", spune Serghei Narîșkin

Chișinăul a reacționat prompt la comentariile șefului diplomației de la Moscova.

Reacția guvernului Republicii Moldova: "Țara și-a ales viitorul, ca parte a lumii libere"

"Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.

Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană.

Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova, ca stat, și moldovenii, indiferent de preferințele politice sau geopolitice, își doresc Pace, Libertate și Democrație.

Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere ", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău.

Presa internațională amintește, în context, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei în conflictul declanșat de Rusia și a declarat că, în caz contrar, "toți vor fi în pericol".

Luna trecută, Sandu a spus că Rusia "trebuie oprită iar Ucraina, ajutată să câștige războiul".

Serghei Lavrov: "Sunt pentru pace. Dacă vrei pace, fii mereu pregătit să te aperi"

În interviul de la Rusia 24, Lavrov a estimat că țara sa va ieși mai puternică din invazia pe care Moscova insistă să o numească  "operațiunea militară specială" din Ucraina.

"Cred că vom ieși din situația actuală mai puternici și vom fi capabili să ne protejăm mai eficient în orice situație", a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossiya-24.

Ministrul a fost întrebat dacă Moscova este pregătită pentru pace în Ucraina. 

"Sunt cu siguranță pentru pace. Nu-mi amintesc cine a spus: 'Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război'. Eu nu împărtășesc această filozofie. Împărtășesc ideea pe care aș formula-o astfel: 'Dacă vrei pace, fii mereu pregătit să te aperi'", a răspuns el. 

"Credința Statelor Unite în propria lor superioritate este principalul motiv pentru care noi ținem piept fața Statelor Unite și celor care, împreună cu această țară, prin intermediul Ucrainei, duc un război hibrid împotriva noastră", a adăugat Lavrov.

Ministrul rus a mai spus că este "puțin probabil" ca Moscova să apeleze la țările ex-sovietice pentru a le cere ajutorul în războiul din Ucraina, notează CNN.

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close