Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov recunoaște că Rusia a fost surprinsă de sancțiunile țărilor vestice

Serghei Lavrov recunoaște că Rusia a fost surprinsă de sancțiunile țărilor vestice

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că „nimeni nu ar fi putut prezice” că sancțiunile occidentale vor viza Banca Centrală a țării.

Serghei Lavrov recunoaște că Rusia a fost surprinsă de sancțiunile țărilor vestice
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    23 Mar 2022   •   19:04

„Când rezervele Băncii Centrale au fost înghețate, nimeni nu s-ar fi gândit, dintre cei care au făcut predicții, ce sancțiuni ar putea aplica Occidentul”, le-a spus principalul diplomat al Moscovei studenților și personalului de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, potrivit Politico.

Rusia trebuie să ajungă în punctul în care să nu se mai bazeze niciodată pe aprovizionarea din străinătate”, a spus el, dar a adăugat că Moscova va fi „gata să coopereze” cu Occidentul în viitor „dacă acesta dorește”.

La câteva zile de la invazia rusească care a început pe 24 februarie, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni ample și coordonate Rusiei prin înghețarea depozitelor externe ale băncii centrale ruse. China deține cele mai multe rezerve valutare rusești, deși Franța, Germania și Marea Britanie au deținut împreună mai mult de un sfert în 2021, potrivit companiei de cercetare a datelor Statista, citată de Politico.

Sancțiunile au făcut ca banca centrală să nu mai poată accesa aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută, de 630 de miliarde de dolari, pentru a atenua impactul altor sancțiuni, ceea a provocat o scădere abruptă a valorii rublei.

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close