Antena 3 CNN Externe Serviciile britanice de securitate, presate să explice CUM A FOST POSIBILĂ CRIMA din Londra

Serviciile britanice de securitate, presate să explice CUM A FOST POSIBILĂ CRIMA din Londra

Serviciile britanice de securitate, presate să explice CUM A FOST POSIBILĂ CRIMA din Londra
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Mai 2013   •   18:49

Serviciile britanice de securitate erau supuse presiunii, vineri, pentru a explica cum cei doi bărbaţi, învinuiţi de uciderea unui militar în plină stradă, la Londra, au scăpat atenţiei lor, informează AFP.
   
Cei doi suspecţi, care au produs teroare miercuri, atacându-şi victima cu un cuţit de bucătărie şi cu un satâr de măcelar, erau cunoscuţi de opt ani poliţiei şi serviciilor interne de informaţii MI5, potrivit The Guardian.
   
"De ce MI5 nu a acţionat, dacă ucigaşii se aflau sub supraveghere?", se întreba tabloidul Daily Express.
   
Serviciile premierului David Cameron au recunoscut că aceste informaţii apărute în presă nu sunt "false".

Guvernul a promis o anchetă parlamentară pentru a stabili dacă au existat erori în activitatea serviciilor de informaţii şi poliţiei, luându-le totodată apărarea.
   
"Am întâlnit experţi în securitate care îmi explicau cât este de dificil să controlezi toată lumea într-o societate liberă", a avertizat ministrul pentru Colectivităţi Locale, Eric Pickles, într-un interviu acordat vineri pentru BBC.
   
Un fost şef al combaterii terorismului din MI6, serviciile britanice de informaţii externe, a apreciat, de asemenea, că este "incredibil de dificil" de prevenit acest gen de drame.
   
Cei doi presupuşi suspecţi "vin probabil dintr-o grupare mică, fără legături în străinătate sau fără legături mai largi în Regatul Unit care ar atrage mai departe atenţia forţelor de securitate", a apreciat Richard Barrett pentru BBC.

"Când cineva exprimă puncte de vedere radicale (...), devine un extremist violent? Pentru a găsi indicii, (...) cred că este extrem de dificil", a adăugat el. "Un lucru este să notezi numele lor, dar altceva este să acţionezi pentru a le urmări deplasările", a insistat el.
   
Potrivit Daily Telegraph, unul dintre suspecţi, Michael Adebolajo, a fost arestat în 2006, în timpul unor ciocniri între extremişti musulmani şi poliţişti, la Londra. Conform The Times el ar fi fost reţinut, de asemenea, când încerca să meargă în Somalia pentru a se alătura insurgenţilor islamişti shebab.
   

×
Subiecte în articol: Marea Britanie atac terorist londra
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close