Antena 3 CNN Externe Silvio Berlusconi, incinerat după slujba de la Domul din Milano | Cine este liderul european remarcat de CNN printre participanții la funeralii

Silvio Berlusconi, incinerat după slujba de la Domul din Milano | Cine este liderul european remarcat de CNN printre participanții la funeralii

Italia și lumea politică europeană și-au luat adio de la fostul premier Silvio Berlusconi, decedat la vârsta de 86 de ani.

de Adrian Iclozan    |    Naty Badea    |    14 Iun 2023   •   17:00

O slujbă pentru fostul om politic a fost programată, miercuri, la ora locală 15 (ora 16 în România), la Domul din Milano, celebra catedrală din oraș.

Berlusconi a murit luni, la spital, după ce în primăvara acestui a fost confirmat public faptul că fostul premier suferă de leucemie.

Politicianul a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, dar a rămas la conducerea formațiunii sale de dreapta, Forza Italia, care face parte din coaliția de guvernământ a premierului Giorgia Meloni.

Citește și: Mesajul lui Vladimir Putin după ce Silvio Berlusconi a murit

Meloni, președintele italian Sergio Mattarella și Matteo Salvini, șeful formațiunii de extremă-dreapta Liga, au fost nominalizați de presa italiană și europeană printre liderii politici care și-au anunțat participarea la ceremonia de la Domul din Milano.

Uniunea Europeană l-a desemnat să participe la funeralii pe comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

CNN: "La funeralii participă premierul ungar de extremă-dreapta"

CNN a remarcat prezența la eveniment a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban și l-a numit pe acesta "premierul de extremă dreapta" (the far-right Hungarian prime-minister, n.r.).

Ulterior, textul de pe site a fost modificat în "liderul ungar Viktor Orban".

În plan internațional, este cunoscută relația amicală dintre Berlusconi și președintele rus Vladimir Putin.

Însă liderul de la Kremlin face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională și, din această cauză, nu ar fi putut să ia parte la slujba funerară oficiată pentru prietenul său nici dacă ar fi dorit.

"Îl iubiți sau îl urâți, trebuie să recunoașteți că era o forță a naturii", a declarat, miercuri, despre Berlusconi fostul premier de stânga Matteo Renzi.

Merkel și Obama, "încondeiați" de Berlusconi

Înaintea slujbei religioase, presa a remarcat prezența unor mari coroane de flori în culorile drapelului italian, amplasate lângă catedrală, precum și preparativele de securitate.

Presa italiană a estimat la 20.000 numărul celor doritori să-l conducă pe ultimul drum pe cel mai longeviv premier din istoria postbelică a țării.

Pe lângă cariera politică și afacerile în mass-media și sport, evaluate recent la peste 7 miliarde de dolari, Silvio Berlusconi și-a pus amprenta asupra epocii contemporane și prin comentariile sale fără perdea la adresa unor lideri internaționali.

Printre cele mai scandaloase remarci se numără expresia "vacă grasă, pe care nimeni nu ar dori-o în pat", folosită într-o conversație telefonică din 2010 la adresa cancelarului german Angela Merkel.

Un alt comentariu care a făcut deliciul presei este cel ocazionat de alegerea primului președinte de culoare al SUA, Barack Obama.

Berlusconi a spus atunci despre Obama că este "chipeș, tânăr și bronzat".

Funeralii naționale pentru un politician condamnat penal

Începând de luni, drapelele au fost coborâte în bernă pe toate clădirile publice, în semn de omagiu, iar Parlamentul italian și-a suspendat lucrările timp de trei zile.

În ziua slujbei funerare - miercuri - Guvernul a decretat zi de doliu național.

Presa internațională remarcă faptul că este prima dată când o astfel de măsură este luată în Italia la moartea unui fost premier.

Decizia a fost criticată de adversarii politici care continuă să se lupte cu Berlusconi și după moarte și care l-au acuzat, de-a lungul timpului de corupție și de adoptarea unor legi menite să-i protejeze interesele.

Între aceștia, senatorul Andrea Crisanti, care s-a declarat ferm împotriva unor astfel de onoruri naționale pentru "cineva care nu a avut niciun respect pentru stat".

Ce lasă în urmă Berlusconi: afaceri de miliarde de dolari, o iubită tânără, două foste soții și cinci copii

Senatorul a amintit, în context, condamnarea definitivă a lui Berlusconi pentru fraudă fiscală, în 2013.

Lui Berlusconi îi supraviețuiește iubita sa în vârstă de 33 de ani, Marta Fascina, cu care a organizat un simulacru de nuntă, anul trecut.

De asemenea, fostul om politic lasă în urmă două foste soții și cinci copii, dintre care unii au ajutat la conducerea imperiului său de business.

"După slujba de la Domul din Milano, trupul neînsuflețit al lui Silvio Berlusconi va fi incinerat, conform dorinței exprimate de familia fostului premier.

Urna funerară va fi depusă la Villa Arcore, unde mama și sora fostului om politic au parte de odihna veșnică", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Italia, Naty Badea.

Surse: France 24, Reuters

Foto: coroane de flori depuse la Domul din Milano (stânga) în memoria lui Silvio Berlusconi (dreapta)

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close