Antena 3 CNN Externe Soci. Întâlnire bilaterală Vladimir Putin ? George W. Bush

Soci. Întâlnire bilaterală Vladimir Putin ? George W. Bush

Soci. Întâlnire bilaterală Vladimir Putin ? George W. Bush
05 Apr 2008   •   19:24

După o vizită scurtă, dar încununată de succes, în Croaţia, pe George W. Bush l-a aşteptat un partener de discuţie mult mai dificil. Preşedintele american a început sâmbătă seară, la Soci, o serie de convorbiri cu omologul său rus Vladimir Putin. Aceasta este ultima întâlnire bilaterală la care cei doi au participat în calitate de preşedinţi. Au glumit şi s-au îmbrăţişat, încercând să demonstreze că relaţiile personale nu au de suferit, în ciuda tensiunilor istorice. Cei doi au pornit într-o plimbare în apropierea reşedinţei preşedintelui rus, situată pe litoralul Mării Negre. Întâlnirea lor este ultima şansă pentru cei doi lideri să ofere succesorilor o mai bună colaborare ruso-americană. În acest sens, la cina ce a urmat, a fost prezent şi viitorul preşedinte Dmitri Medvedev. Bush şi Putin ar urma să semneze un acord privind "cadrul strategic" al relaţiilor ruso-americane.

George W. Bush nu se aştepta la mari realizări în cadrul întrevederii bilaterale cu Vladimir Putin. De altfel, surse din anturajul lui Bush au declarat pentru presă, chiar când se aflau în avion în drum spre Soci, că nu se aşteaptă nimeni la un acord cu privire la mult discutatul scut antirachetă. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, mai optimistă, declara că dialogul privind planurile de amplasare a scutului "se îndreaptă în direcţia bună". Americanii sunt conştienţi că mai au enorm de negociat cu Moscova, care şi-a exprimat de multe ori cu duritate nemulţumirea faţă de plasarea scutului în Europa de Est. Putin a fost destul de clar când a spus că nu i-ar plăcea deloc ca Rusia să fie înconjurată de baze militare americane. Bush speră totuşi să profite de tonul mai puţin dur folosit de Putin în cadrul summitului de la Bucureşti, unde a denunţat ameninţări la adresa securităţii Rusiei, solicitând liderilor Alianţei să adopte o atitudine mai cooperantă: "Să fim prieteni!"

Ruşii au venit în mai multe rânduri cu propunerea ca americanii să accepte observatori trimişi de Moscova în bazele militare care găzduiesc scuturile din Cehia şi Polonia. Americanii nu s-au arătat, până la summitul NATO de la Bucureşti, dispuşi să accepte această propunere. Presa internaţională a scris în timpul summitului că americanii s-ar fi răzgândit şi vor să colaboreze cu ruşii. De aceea, statele membre NATO, în special Franţa şi Germania, au făcut concesii: Rusia a fost menajată prin amânarea includerii Georgiei şi Ucrainei în planurile de aderare. Întrebarea care rămâne se referă la concesiile pe care este dispus Vladimir Putin să le facă.

Antena3.ro

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close