Antena 3 CNN Externe Sofia, capitala europeană a corupţiei

Sofia, capitala europeană a corupţiei

Sofia, capitala europeană a corupţiei
03 Ian 2008   •   22:06

Sofia este capitala europeană a corupţiei, iar eşecul Bulgariei în combaterea crimei organizate pune sub semnul întrebării destinaţia fondurilor ce vin de la Uniunea Europeană, scrie în ediţia de joi cotidianul spaniol El Pais. La un an de la aderarea la UE, autorităţile bulgare lasă impresia că nu îşi iau în serios misiunea de a asana şi de a democratiza administraţia. Mafiile corupţiei sunt la ordinea zilei în Bulgaria, afectând micile afaceri şi până la marile operaţiuni imobiliare sau ale traficului de droguri într-un stat care este o frontieră a Uniunii Europene cu ţările din Est.

Ministrul afacerilor europene, Ghergana Grancearova, care face parte dintr-un guvern de social-democraţi şi liberali, recunoaşte că „Bulgaria nu funcţionează doar ca frontieră externă a UE, ci reprezintă o încrucişare de drumuri unde se amestecă interese susţinute de reprezentanţi ai criminalităţii transfrontaliere”. „Ceea ce indignează cel mai mult pe majoritatea bulgarilor este faptul că reprezentanţii crimei organizate acţionează în deplină impunitate, dar şi lipsa de condamnări în cazul mafiilor corupţiei. Pe mulţi ne îngrijorează destinul fondurilor europene”, spune o reputată ziaristă bulgară, Kadrinka Kadrinova.

„Nu am ştiut să elaborăm o putere judiciară democratică în Constituţia noastră. Drept consecinţă, corupţia puterii judiciare figurează drept cea mai gravă problemă a Bulgariei. În acest fel, judecătorii şi procurorii sunt mult prea autonomi şi sunt foarte dispuşi la a se lăsa cumpăraţi”, explică un expert în tranziţii politice în Europa. La rândul său, sociologul Kancio Stoicev, angajat al biroului Gallup din Sofía, observă cu un surâs indulgent: „corupţia este o trăsătură intrinsecă a economiilor de piaţă şi, cine ştie, caracteristica Bulgariei este că ilegalităţile se comit cu mai mare frecvenţă la nivelurile inferioare ale administraţiei”. Stoicev împărtăşeşte opinia altor analişti care consideră că relaţiile perverse între economic şi politic sunt o consecinţă a tranziţiei mult prea rapide de la socialism la capitalism.

Într-un fel sau altul, toţi par resemnaţi la a convieţui cu această corupţie, care se manifestă cu mai mare intensitate în sfera relaţiilor între grupările criminale şi elemente corupte din lumea afacerilor şi ale administraţiei, îndeosebi la nivel municipal. Din acest motiv, mulţi se declară sceptici în ceea ce priveşte o repartizare justă şi transparentă a fondurilor europene, mai ales că este vorba despre o avalanşă de investiţii care se va intensifica în 2008 şi care, teoretic, ar putea ajuta Bulgaria să scape de gravele deficienţe în infrastructură, transporturi şi servicii sociale.

Rompres

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close