Antena 3 CNN Externe Stare de asediu în Irak. Mai mulți oameni au fost uciși, după ce adepții clericului șiit Muqtada al-Sadr ar fi luat cu asalt palatul prezidențial | Violențele continuă după căderea nopții

Stare de asediu în Irak. Mai mulți oameni au fost uciși, după ce adepții clericului șiit Muqtada al-Sadr ar fi luat cu asalt palatul prezidențial | Violențele continuă după căderea nopții

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite după ciocniri cu poliția în Bagdad, în afara așa-numitei Zone Verzi, care adăpostește sedii de ambasade și de instituții guvernamentale.

Stare de asediu în Irak. Mai mulți oameni au fost uciși, după ce adepții clericului șiit Muqtada al-Sadr ar fi luat cu asalt palatul prezidențial | Violențele continuă după căderea nopții
Sursa foto: cnn.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Aug 2022   •   20:11

Numărul preliminar al victimelor provine din surse medicale.

Ultimele ciocniri s-au produs înaintea intrării în vigoare a restricțiilor de circulație asociate stării de asediu, decretate începând de luni, de la ora 19, în toate guvernoratele din țară.

Revoltele au izbucnit după ce clericul șiit Muqtada al-Sadr a anunțat că se retrage din politică din cauza blocajului în ceea ce privește formarea unui nou guvern.

Anunțul lui al-Sadr a declanșat ciocniri între adepții săi și cei ai milițiilor susținute de Iran, care s-au înfruntat cu pietre.

The Jerusalem Post a relatat că mai mulți protestatari au luat cu asalt palatul prezidențial din Bagdad mai devreme în cursul zilei.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu oamenii care forțează intrarea în clădire iar unii înoată în piscina palatului.

Alte imagini, surprinse după căderea nopții, indică faptul că violențele continuă.

Cum s-a ajuns la blocajul politic și la violențele din Irak

Muqtada al-Sadr, care și-a atras un larg sprijin popular opunându-se atât influenței SUA, cât și celei a Iranului asupra politicii irakiene, a fost marele câștigător al alegerilor legislative din octombrie 2021.

El și-a retras toți reprezentanții din Parlament în luna iunie anul curent, după ce nu a reușit să formeze un guvern din care să-și excludă rivalii reprezentați de majoritatea partidelor șiite susținute de la Teheran.

Al-Sadr a insistat asupra alegerilor anticipate și a dizolvării Parlamentului și a spus că niciun lider care a fost la putere de la invazia SUA din 2003 nu poate primi un mandat politic.

După tulburările de luni, premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi a dispus suspendarea ședinței Consiliului de Miniștri și i-a cerut lul Muqtada al-Sadr să-și retragă manifestanții.

De asemenea, ambasada SUA la Bagdad a cerut părților implicate în tulburări să se abțină de la acte care ar putea duce la un nou ciclu al violențelor.

"Dreptul la protestul public pașnic este un element fundamental al tuturor democrațiilor, dar demonstranții trebuie, de asemenea, să respecte instituțiile și proprietățile guvernului irakian, care aparțin și servesc poporului irakian și ar trebui să li se permită să funcționeze", a transmis ambasada.

×
Subiecte în articol: Irak stare de asediu Muqtada al-Sadr Iran
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close