Antena 3 CNN Externe Studiu: Dinozaurii T-Rex au dispărut din cauza unui parazit ce afectează şi păsările din prezent

Studiu: Dinozaurii T-Rex au dispărut din cauza unui parazit ce afectează şi păsările din prezent

Studiu: Dinozaurii T-Rex au dispărut din cauza unui parazit ce afectează şi păsările din prezent
30 Sep 2009   •   19:52

Paleontologii americani şi australieni au descoperit că dinozaurii T-Rex au dispărut, probabil, din cauza unui parazit ce afectează şi păsările din prezent, informează AFP, citând un studiu publicat în revista PLoS (Public Library of Science).

Această teorie a apărut în urma analizei rămăşiţelor lui Sue, cel mai mare şi cel mai bine conservat exemplar de T-Rex, care se află la Chicago, în cadrul Field Museum.

Exemplarul are câteva găuri în maxilar, despre care s-a crezut, până acum, că ar fi fost provocate în urma unei lupte cu un alt dinozaur. Cercetătorii au descoperit însă că acestea sunt de fapt urmările unei grave infecţii, cauzată de Trichomonas Gallinae, un protozor care provoacă leziuni severe la partea inferioară a maxilarului păsărilor de pradă din prezent, printre care se numără şi şoimul.


"Forma acestor găuri şi felul în care au perforat masa osoasă este foarte asemănătoare cu cele ale păsărilor din prezent afectate de această infecţie", a precizat Ewan Wolff, unul dintre principalii autori ai studiului, care este paleontolog la Universitatea Wisconsin-Madison.

Potrivit lui Wolff, ciocul lui Sue a fost atât de afectat din cauza infecţiei, încât aceasta a murit de foame. "Paraziţii pot declanşa o infecţie gravă, ce provoacă leziuni în jurul maxilarului şi în interiorul gâtului, având ca efect descompunerea masei osoase. Animalului are dificultăţi din ce în ce mai mari în a înghiţi hrana şi poate muri de foame", a explicat paleontologul Steve Salisbury, coautor al studiului.

Până acum, T-Rex sunt singurii dinozauri care par a fi suferit de această infecţie. Paleontologii încearcă să explice acum de ce s-a întâmplat acest lucru şi modul în care paraziţii respectivi au afectat populaţia de T-Rex.

Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close