Antena 3 CNN Externe Studiu: Femeile pot suferi atacuri cerebrale în urma activităţii sexuale

Studiu: Femeile pot suferi atacuri cerebrale în urma activităţii sexuale

Studiu: Femeile pot suferi atacuri cerebrale în urma activităţii sexuale
16 Sep 2008   •   18:44

La câteva minute de la consumarea actului sexual, unei femei de 35 de ani i s-a făcut rău. Iniţial a simţit o amorţeală în mâna stângă, urmată de pareză facială şi de vorbire incoerentă. Conform opiniei medicale, femeia a suferit un atac cerebral.

Medicii de la Loyola University Medical Center au efectuat un studiu pe care l-au publicat luni în Jurnalul Bolilor Cerebro-vasculare. Conform cercetărilor recente, femeile pot suferi atacuri cerebrale în urma activităţii sexuale în anumite condiţii. Câţiva factori favorizanţi ar fi: utilizarea pastilelor contraceptive, existenţa unor cheaguri de sânge şi malformaţii congenitale ale inimii.

În rapoartele medicale ale Arhivei de Neurologie sunt consemnate pentru anul 2004 patru cazuri ale unor pacienţi care au suferit atacuri cerebrale după contacte sexuale: un bărbat de 38 de ani şi 3 femei de 20 de ani. La fel ca în cazul pacientei de care s-a vorbit la începutul articolului, toate aceste femei aveau malformaţii ale inimii, membrana acesteia fiind perforată (PFO defect).

Această afecţiune este destul de des întâlnită, aproximativ la 1 adult din 4, dar la majoritatea oamenilor nu cauzează probleme. Doctorii sunt de părere că pastilele anticoncepţionale sunt vinovate de crearea unor cheaguri de sânge. Acestea se pot deplasa apoi până la inimă sau până la creier, cauzând un atac cardiovascular sau cerebral.

Chiar şi aşa, un cheag de sânge ajuns în atriumul drept ar trebui să fie eliminat şi să ajungă în plămân, unde ar fi dizolvat, dar în cazul unei membrane perforate el s-ar deplasa doar în atriumul stâng şi de acolo direct la creier.

Doctorul Jose Biller, co-autor al raportului medical şi preşedintele Departamentului de Neurologie al Universităţii Loyola din Chicago, a arătat că, în cazul femeii de 35 de ani, cheagul de sânge a ajuns la creier şi a blocat oxigenarea părţii responsabile de mişcările părţii stângi a corpului său.

Femeia a fost internată la clinica Loyola la câteva ore de la atac, însă pentru ea a fost prea târziu. Medicii pot administra tPA - un anticoagulant care poate dizolva cheagurile se sânge şi poate restabili circulaţia sangvină la nivel cerebral înainte ca acesta să sufere leziuni iremediabile.

La câteva luni de la atac, femeia şi-a recăpătat doar parţial mobilitatea facială şi controlul minim al mâinii stângi.

Doctorii recomandă administrarea aspirinei ca anticoagulant şi sfătuiesc femeile să nu mai ia pastile contraceptive. De asemenea, în cazul pacienţilor care suferă de PFO defect (membrană perforată), se recomandă intervenţia chirurgicală.


Sursa foto: daylife.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close