Antena 3 CNN Externe Studiu: Nou-născuţii plâng în limba natală

Studiu: Nou-născuţii plâng în limba natală

Studiu: Nou-născuţii plâng în limba natală
Sursa foto: nou nascut planset
06 Noi 2009   •   08:47

Nou-născuţii imită intonaţia limbii lor natale atunci când plâng, ceea ce demonstrează că încep să capete primele elemente ale limbii încă din pântec, arată un nou studiu.
Cercetătorii ştiau că bebeluşii pot recunoaşte unele sunete, de la naştere, precum vocile părinţilor, dar credeau că pot imita doar de la 12 săptămâni.
Un studiu din Germania sugerează că bebeluşii dezvoltă capacităţi de limbaj mult mai devreme, arată Kathleen Wermke, de la Universitattea Würzburg, care sublinia importanţa plânsului pentru dezvoltarea limbajului.

Studiul a analizat plânsul a 60 de copii: 30 din Franţa şi 30 din Germania, când aveau 3-5 zile. Analizele au arătat diferenţe clare în felul cum plâng, ?melodia? părând a se acorda cu limba natală.

Studii anterioară ale imitaţiei vocale arătau că nou-născuţii puteau ?acorda? vocalele rostite de adulţi doar de la 12 săptămâni. Noua cercetare arată că imitaţia conturului sunetului se poate face imediat după naştere, sublinia Wermke.
Cuvântul este unul din puţinele stimuli ce ajung în pântec, unde fetusul este izolat de lumină, miros sau atingere. ?Auzi vocile ca şi cum cineva ar vorbi în camera vecină, aşa că ritmul şi melodia sunt două lucruri pe care le poţi percepe?, se arată.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close