Antena 3 CNN Externe Studiu: Oamenii simt fizic durerea altora

Studiu: Oamenii simt fizic durerea altora

Studiu: Oamenii simt fizic durerea altora
Sursa foto: durere fizica
23 Dec 2009   •   12:58

Cercetătorii au descoperit că o persoană din trei chiar simte fizic disconfort când văd că altcineva suferă. Descoperirea ar putea explica de ce unii oameni sunt mai empatici faţă de semenii lor.


Dr Stuart Derbyshire, psiholog la Universitatea Birmingham, a făcut descoperirea după ce a invitat 123 studenţi să urmărească clipuri şi fotografii cu pacienţi şi sportivi care erau în situaţii dureroase.
Ei au vizionat filme cu fotbalişti care şi-au rupt picioarele, jucători de tenis cu luxaţii sau pacienţi care sunt injectaţi. Toţi studenţii au declarat că pentru cel puţin o imagine sau un video ei au avut "o reacţie emoţională " - precum ar fi un sentiment de tristeţe, dezgust sau teamă.
De asemenea, o treime a pretins că a simţit durere în aceeaşi parte a corpului ca victima pe care o urmăreau.
Unii au experimentat o usturime sau mâncărime în timp ce alţii o durere acută. În timp ce la unii, durerea a fost instantanee, la alţii a durat câteva secunde.
O fotografie a unui atlet ce alerga cu un picior rupt a generat cea mai multă durere fizică la studenţi, se arată.

Ulterior, 10 subiecţi supersensibili au repetat experimentul, în timp ce erau conectaţi la diferite aparate de măsurare a reacţiilor, inclusiv RMN. Rezultatele au fost comparate cu 10 subiecţi care nu au simţit nimic.
Studiul a arătat că ambele grupuri au avut reacţii în acea parte a creierul responsabilă de emoţii.
Totuşi, cei care au simţit durere fizică au manifestat o activitate mai mare în partea creierului responsabilă pentru durere.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: studenti
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close