Antena 3 CNN Externe SUA nu susțin în acest moment un armistițiu în Ucraina: "Ar oferi Rusiei posibilitatea să se pregătească pentru noi atacuri!"

SUA nu susțin în acest moment un armistițiu în Ucraina: "Ar oferi Rusiei posibilitatea să se pregătească pentru noi atacuri!"

SUA și-au reiterat poziția față de situația actuală din Ucraina: oficialii americani iau în calcul că nu tot teritoriul țării va putea fi eliberat prin lupte dar susțin, pe de altă parte, că un armistițiu în acest moment nu ar fi oportun, pentru că ar avantaja Moscova.

SUA nu susțin în acest moment un armistițiu în Ucraina: "Ar oferi Rusiei posibilitatea să se pregătească pentru noi atacuri!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2023   •   18:20

Astfel, secretarul de Stat al SUA a indicat că există posibilitatea lansării negocierilor pentru configurarea frontierelor Ucrainei.

"Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii sunt determinați să lupte; pot fi alte teritorii asupra cărora ei să decidă să încerce să le recupereze în alte moduri", a declarat Antony Blinken, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, potrivit presei internaționale.

"Acestea trebuie să fie decizii ucrainene despre ceea ce vor pentru viitor, despre abordarea în materie de suveranitate, despre integritate teritorială și independența țării. Ceea ce noi nu vrem, în interesul tuturor, este ca aceste lucruri să fie decise într-un fel care să îi invite, pur şi simplu, pe ruși să se repoziționeze, să se reînarmeze şi apoi să atace din nou", a subliniat Blinken.

În contextul vizitei recente efectuate la Moscova de președintele Chinei, Xi Jinping, Casa Albă a cerut Chinei să îndemne Rusia că oprească invazia militară în Ucraina.

Citește și: Radu Tudor: "Problema lui Putin este că se bazează pe forțe cu zero pregătire militară pentru război"

"În cazul în care China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Kirby a reiterat poziția Administrației Biden, care se opune unui armistițiu în momentul de față în Ucraina.

"Un armistițiu în acest moment, blocarea liniilor unde sunt acum, oferă, practic, timpul şi spațiul de care Rusia are nevoie pentru a încerca să își reechipeze forțele", a subliniat Kirby.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat vineri, la finalul summit-ului Uniunii Europene, că președintele Chinei, Xi Jinping, ar trebui să discute, după întâlnirea din Rusia cu omologul său Vladimir Putin, și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Foto: militari ucraineni din Brigada a 10-a trag cu un obuzier D-30 către pozițiile rușilor, în apropiere de Soledar, martie 2023

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close