Antena 3 CNN Externe SUA cer Moscovei să-și retragă trupele: "Există probe că Rusia a planificat acțiuni militare împotriva Ucrainei"

SUA cer Moscovei să-și retragă trupele: "Există probe că Rusia a planificat acțiuni militare împotriva Ucrainei"

Statele Unite au cerut, miercuri, Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina și au avertizat că o invazie a trupelor Moscovei ar declanșa sancțiuni mai puternice decât cele instituite până în prezent, transmite presa internațională.

SUA cer Moscovei să-și retragă trupele: "Există probe că Rusia a planificat acțiuni militare împotriva Ucrainei"
Sursa foto: Getty Images/ Hector Vivas
de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2021   •   18:51

De asemenea, SUA au menționat existența unor probe conform cărora Rusia ia în calcul "importante acțiuni agresive împotriva Ucrainei".

Secretarul de Stat american Antony Blinken a evocat aceste probe înaintea unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care ar urma să aibă loc joi în Suedia.

Blinken nu a menționat în ce constau, concret, dovezile respective.

"Suntem profund preocupați de probele că Rusia a făcut planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operațiuni militare la scară mare", a spus reprezentantul SUA cu prilejul unei reuniuni a NATO desfășurate la Riga.

Antony Blinken: "Putin își construiește mijloacele de a declanșa rapid o invazie"

El a mai acuzat Moscova că masează "zeci de mii de soldați suplimentari" în apropiere de frontiera cu Ucraina.

"Nu știm dacă președintele Putin a luat o decizie privind invazia. Știm că își construiește capacitatea de a face rapid acest lucru (invazia, n.r.) în cazul în care ia decizia", a precizat  șeful diplomației americane.

"Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reținut să le utilizăm în trecut", a adăugat Antony Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliații NATO "veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra".

Rusia acuză Ucraina că își trimite armata în est, contra separatiștilor

Moscova, care a anexat Crimeea în 2014 şi este acuzată că-i susține pe separatiștii angrenați într-un conflict cu Kievul, a negat cu fermitate că pregătește un atac și a reproșat NATO că alimentează tensiunile.

Miercuri, Moscova a acuzat Ucraina că a trimis zeci de mii de militari în estul țării, în contextul temerilor privind o posibilă escaladare de conflictului.

Tot miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a pronunțat în favoarea unor negocieri directe cu Moscova.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina invazie Antony Blinken
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close