Antena 3 CNN Externe Suedia sfidează Rusia și va cere aderarea la NATO, în contexul agresiunii militare din Ucraina

Suedia sfidează Rusia și va cere aderarea la NATO, în contexul agresiunii militare din Ucraina

Suedia urmează să solicite aderarea la NATO în vara acestui an.

Suedia sfidează Rusia și va cere aderarea la NATO, în contexul agresiunii militare din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Apr 2022   •   15:59

Informația este publicată de cotidianul Svenska Dagbladet.

Conform sursei citate, această țară va solicita formal primirea în Alianță cu ocazia Summit-ului NATO de la Madrid, din luna iunie.

Partidul Social-Democrat suedez, de guvernământ, a luat deja decizia aderării la NATO.

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a susținut, miercuri, o conferință de presă la Stockholm alături de Sanna Marin, premierul Finlandei, țară care analizează, la rândul său, oportunitatea aderării la NATO și care urma să își publice noua sa analiză a politicii de securitate.

Andersson a refuzat să comenteze intenția guvernului suedez, de a aplica pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, dar a indicat că statutul de membru NATO reprezintă o soluție de securitate, prin mecanismul Articolului 5, care garantează apărarea mutuală în caz de atac asupra unui stat membru.

"Peisajul de securitate s-a schimbat complet (după invadarea Ucrainei de către Rusia). Având în vedere această situație, trebuie să ne gândim cu adevărat la ce este mai bine pentru Suedia și pentru securitatea și pacea noastră în această nouă situație. Acesta este un moment foarte important în istorie. Există (o realitate) înainte și una după 24 februarie (momentul invaziei ruse, n.r.) ", a spus premierul suedez. 

Kremlin: Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu va aduce securitate în Europa

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei săptămâni că eventuala aderare a Suediei și Finlandei la NATO nu va aduce securitate în regiunea europeană.

"Alianța, în sine, este mai mult un instrument de confruntare. Nu Alianța este cea care asigură pacea și stabilitatea. Lărgirea ulterioară a NATO nu va aduce securitate suplimentară continentului european", a estimat Peskov.

Presa internațională a relatat că Suedia și Finlanda ar intenționa să se alăture NATO în această vară, fiind deja în desfășurare discuții între autoritățile acestor două țări și Alianța Nord-Atlantică.

×
Subiecte în articol: Suedia NATO Magdalena Andersson
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close