Antena 3 CNN Externe Finlanda anunță când ia decizia crucială în privința NATO, după avertismentele Rusiei

Finlanda anunță când ia decizia crucială în privința NATO, după avertismentele Rusiei

Finlanda va lua în curând decizia crucială în privința aderării la NATO.

Finlanda anunță când ia decizia crucială în privința NATO, după avertismentele Rusiei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Apr 2022   •   15:33

Prim-ministrul finlandez prim-ministrul Sanna Marin (foto) a precizat, miercuri, că o hotărâre în acest sens va fi luată "în câteva săptămâni".

"Sunt diferite perspective de a solicita sau nu aderarea la NATO şi trebuie să le analizăm foarte atent. Dar cred acest proces va fi foarte rapid și se va întâmpla în câteva săptămâni'", a spus Marin, într-o conferință de presă la Stockholm, alături de Magdalena Andersson, omologul său suedez.

Guvernul finlandez urma să publice, miercuri, o "carte albă" actualizată a politicii externe şi de securitate.

Suedia este, de asemenea, în proces de revizuire a politicii sale de securitate, ale cărui concluzii sunt așteptate spre sfârșitul lunii mai.

Premierul Magdalena Andersson a declarat, la rândul său, că este importantă o analiză aprofundată cu privire la o eventuală candidatură la NATO.

"Există, desigur, argumente pro şi contra cu privire la statutul de membru al NATO, aşa cum există argumente pro şi contra altor alegeri de securitate. Fiind membru NATO, ai securitatea asigurată prin Articolul 5 (care stipulează că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor, n.r.). Ai, de asemenea, o responsabilitate față de alte țări", a indicat Andersson.

Kremlin: Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu va aduce securitate în Europa

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei săptămâni că eventuala aderare a Suediei și Finlandei la NATO nu va aduce securitate în regiunea europeană.

"Alianța, în sine, este mai mult un instrument de confruntare. Nu Alianța este cea care asigură pacea și stabilitatea. Lărgirea ulterioară a NATO nu va aduce securitate suplimentară continentului european", a estimat Peskov.

Presa internațională a relatat că Suedia și Finlanda ar intenționa să se alăture NATO în această vară, fiind deja în desfășurare discuții între autoritățile acestor două țări și Alianța Nord-Atlantică.

×
Subiecte în articol: Sanna Marin Finlanda NATO
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close