Antena 3 CNN Externe Summit NATO Madrid 2022 | Mai mulți soldați americani în România, anunță Joe Biden | A fost adoptat noul Concept Strategic al Alianței

Summit NATO Madrid 2022 | Mai mulți soldați americani în România, anunță Joe Biden | A fost adoptat noul Concept Strategic al Alianței

Decizii cruciale pentru viitorul securității globale sunt adoptate, miercuri, de cea mai puternică alianță militară din istorie.

Summit NATO Madrid 2022 | Mai mulți soldați americani în România, anunță Joe Biden | A fost adoptat noul Concept Strategic al Alianței
Sursa foto: hepta
de Corina Matlinschi    |    29 Iun 2022   •   16:00

Summit NATO Madrid 2022: A fost adoptat noul Concept Strategic al Alianței

"În noul Concept Strategic, radical diferit de cel din 2010, Rusia este cea mai semnificativă și mai directă amenințare la adresa securității noastre. În plus, aliații susțin că politicile coercitive ale Chinei reprezintă o provocare pentru valorile și securitatea noastră", a declarat, miercuri, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Liderii de stat și de guvern au adoptat acest document, care diferă radical de cel anterior, în care Federația Rusă era considerată partener al Alianței Nord-Atlantice.

Summit NATO Madrid 2022: Zelenski cere, din nou, primirea Ucrainei în Alianță

Liderul de la Kiev i-a luat prin surprindere pe liderii prezenți la Madrid, reiterând mai vechea solicitare de a primi Ucraina în NATO, la care părea să fi renunțat, în lunile din urmă.

"Nu este de ajuns prețul plătit de Ucraina pentru a se alătura NATO. Este încă insuficientă contribuția noastră la apărarea Europei și a civilizației? De ce mai e nevoie?", a întrebat el, retoric.

"Avem nevoie de garanții de securitate și trebuie să-i găsiți un loc Ucrainei în spațiul comun de securitate", a cerut președintele ucrainean.

El a solicitat Alianței să reexamineze felul în care se preocupă de Flancul estic.

"Numai împreună cu Ucraina este posibil să scăpați de zona 'gri', să garantați securitatea. Gândiți-vă la un singur lucru: astăzi, o țară care nu este membru NATO, e adevărat, cu sprijinul vostru, ține în loc un stat (Rusia, n.r.) de mai mult de patru luni, un stat pe care în mod oficial îl identificați cu toții drept principala amenințare la adresa voastră.

Iar noi împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă!

Este o coincidență că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea acordării statutului de membru NATO pentru Ucraina? Nu, nu e o coincidență. Este logic. Așa se văd lucrurile în zona noastră", a concluzionat el.

Președintele ucrainean a mai avertizat că Rusia nu se va opri în Ucraina.

Summit NATO Madrid 2022: Joe Biden anunță întărirea Flancului Estic

Joe Biden a dezvăluit, miercuri, înainte de a se alătura celorlalți  participanți la Summit-ul NATO din Madrid, planurile SUA de întărire semnificativă a forțelor de pe Flancul Estic.

Concret, președintele american a anunțat următoarele:

  • Desfășurarea unei brigăzi suplimentare, pe bază rotativă, în România, ceea ce înseamnă încă 3.000 de militari
  • Crearea unui Cartier General permanent în Polonia pentru Corpul 5 al armatei americane
  • Desfășurarea a două brigăzi suplimentare de aparate F-35 în Marea Britanie
  • Îmbunătățirea desfășurării rotative în zona statelor baltice

El a reconfirmat anunțul făcut cu o zi în urmă, privind creșterea numărului navelor la baza de distrugătoare din Spania, de la 4 la 6 distrugătoare.

"Vestea importantă pentru România este că SUA vor dezvolta un centru de comandă al implicării americane pe Flancul Estic în grupurile de luptă și în Forța de reacție rapidă a NATO.

Asta înseamnă că, pentru prima oară, va exista o bază permanentă într-un stat din Europa de Est care să implice efortul aliat.

În plus, prezența a șase, în loc de patru, distrugătoare în baza navală de la Rota, Spania, va putea asigura executarea unor misiuni în Mediterana și, mai departe, în Marea Neagră, în vederea întăririi componentei de apărare și descurajare pe Flancul Estic", a explicat realizatorul și analistul militar Radu Tudor la Antena 3.

Summit NATO Madrid 2022: Iohannis anunță că prețurile vor continua să crească

"Criza energetică nu a fost o urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, ci a fost în pregătirea acestui atac. Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta.

O bună parte din gaz și petrol vine "pe țeavă", cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta.

Însă și furnizorii de gaz și de petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și, așa cum arată lucrurile, vor crește în continuare", a declarat președintele român Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Summit-ul NATO de la Madrid.

Summit NATO Madrid 2022: se rescrie Conceptul Strategic al Alianței

La Summit-ul NATO de la Madrid se rescrie Conceptul Strategic - un document care va stabili prioritățile Alianței Nord Atlantice pentru următorii 10 ani.

Noul concept va trata China drept o preocupare de securitate, pentru prima dată în istoria alianței.

Însă preocupările stringente sunt influențate de războiul Rusiei în Ucraina, care a generat cea mai gravă criză de securitate din zona euroatlantică, după al Doilea Război Mondial. 

NATO va decide consolidarea apărării de-a lungul frontierei de est, inclusiv prin creșterea numărului trupelor și prin poziționarea de echipamente grele.

Summit NATO Madrid 2022: sprijinul pentru Ucraina continuă

 "Vom cădea de acord asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, pentru a-i ajuta să-și protejeze dreptul la autoapărare.

Este extrem de important să fim pregătiți să oferim în continuare sprijin pentru că Ucraina se confruntă cu un act de brutalitate la care nu am mai asistat în Europa de la Al Doilea Război Mondial", a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

NATO va spori forța de intervenție rapidă.

Numărul militarilor din aceste unități care pot fi desfășurate rapid va crește de la 40.000 la 300.000.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Summit NATO Madrid 2022: Rusia, definită drept amenințate principală la adresa Alianței

În noul concept strategic, Rusia va fi definită ca o amenințare principală.

Este o schimbare de 180 de grade față de actualul conceptul strategic al NATO, unde Rusia este definită ca stat partener.

Alianța a eliminat, marți, ultimul obstacol în calea aderării Finlandei și Suediei, după ce aceste două țări au încheiat o înțelegere cu Turcia, statul care și-a exprimat opoziția în ultimele săptămâni.

Foto principală și galerie: Secretarul General Jens Stoltenberg, premierul spaniol Pedro Sanchez, președintele american Joe Biden, regele Filip al Belgiei și președintele român Klaus Iohannis la Summit-ul NATO de la Madrid

×
Subiecte în articol: summit NATO Madrid Klaus Iohannis
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close